Companii

Producătorul de mobilă Sortilemn Gherla, furnizor al IKEA, vede afaceri în stagnare


Michael Brand­huber, manager general al Sortilemn: În estimările pentru acest an am luat în calcul proiectele în derulare şi semnalele venite de la clienţii noştri. Vom investi în acest an 1,5 milioane de euro în modernizare şi eficientizare.

Michael Brand­huber, manager general al Sortilemn: În estimările pentru acest an am luat în calcul proiectele în derulare şi semnalele venite de la clienţii noştri. Vom investi în acest an 1,5 milioane de euro în modernizare şi eficientizare.

Autor: Laurentiu Cotu

16.04.2015, 00:06 1357
Compania Sortilemn din Gherla, unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai grupului suedez IKEA, şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 200 mil. lei (45 mil. euro), valoare apropiată de cea înregistrată anul trecut.
 
Sortilemn a realizat în 2014 o cifră de afaceri de 199,7 mil. lei (apro­ximativ 45 mil. euro), în creş­tere cu 29% faţă de anul precedent.
 
„În estimările pentru acest an am luat în calcul proiectele în derulare şi semnalele venite de la clienţii noştri. Vom investi în acest an 1,5 mil. euro în modernizare şi eficientizare“, a declarat pentru ZF Transilvania Michael Brand­huber, manager general al Sortilemn.
 
Compania a exportat anul trecut mobilă de aproape 150 mil. lei (33,8 mil. euro), iar pentru acest an oficialii Sortilemn estimează că exporturile vor ajunge la 85% în totalul cifrei de afaceri. Compania exportă în 28 de pieţe individuale, principalele destinaţii de export ale Sortilemn fiind ţările din UE, Canada şi Norvegia.
 
Sortilemn este unul dintre cei 40 de furnizori locali ai IKEA, de la care retailerului suedez cumpără atât mobilă, cât şi decoraţiuni. Produsele cu design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate atât pe pieţele din Europa (Suedia, Germania, Franţa sau Marea Britanie), în Arabia Saudită, Japonia, SUA şi Canada, precum şi în magazinul IKEA din Bucureşti. În afară de IKEA, compania din Gherla mai colaborează cu Stokke (Norvegia), Varier, Timgro sau Dario. Compania a câştigat doi noi clienţi pe piaţa din Marea Britanie.
 
Compania are 970 de angajaţi, însă intenţionează să mai recruteze în acest an încă 30 de oameni, în special operatori pentru prelucrarea lemnului.
 
Sortilemn este una dintre cele mai vechi fabrici de mobilă de pe piaţa locală, bazele sale fiind puse în 1961, la acea vreme sub denumirea de Combinatul de Prelucrare a Lemnului (CPL). În 1999 fabrica a fost privatizată, iar de la acest moment investiţiile derulate s-au ridicat la 20 mil. euro. La momentul privatizării, cifra de afaceri a fost de 4 mil. euro, ajungând anul trecut la 45 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO