Companii

Producatorul german de incaltaminte Ara AG a ajuns la afaceri de 63 mil. euro pe piata locala

11.05.2007, 21:14 1548

Grupul german Ara AG, unul dintre cei mai importanti producatori de incaltaminte din Europa, care detine participatii majoritare la companiile romanesti Ara Shoes, Lloyd Shoes si Legero Shoes, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri cumulata de 62,5 mil. euro, in cadrul celor trei filiale locale.
Ara Shoes Romania, liderul producatorilor de incaltaminte de pe piata locala, potrivit datelor Camerei de Comert, a derulat anul trecut afaceri de 30,3 milioane de euro, in crestere cu circa 25% fata de cifra de 24,3 mil. euro realizata in 2005.
Profitul companiei a inregistrat o usoara scadere, de la 2,1 mil. euro in 2005 la 1,9 mil. euro in 2006, conform datelor furnizate de Ara Romania, care administreaza toate cele trei companii detinute de grupul german.
Pe de alta parte, Lloyd Shoes Romania, numarul doi pe piata locala a producatorilor de incaltaminte, potrivit aceleiasi surse, a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri aferente anului 2006 de 26%, pana la 29,4 mil. euro. Si de aceasta data, profitul a inregistrat o scadere de 30%, ajungand la 1,1 mil. euro, potrivit Ara Romania.
"In ambele cazuri, cifra de afaceri s-a majorat fiindca am crescut capacitatea de productie in ultimul an. Profitul, pe de alta parte, a avut de suferit de pe urma aprecierii artificiale a leului, preturile in valuta fiind stabile pe pietele internationale", a declarat pentru ZF Valerian Pavel, administratorul Ara Romania si directorul economic al celor trei producatori de incaltaminte.
Firma germana Ara AG este prezenta in Romania din 1997, cand a cumparat cu 450.000 de marci germane o hala si un sediu in localitatea Valea lui Mihai din judetul Bihor. Ulterior, germanii au transferat in acea locatie si productia pentru celelalte doua marci de incaltaminte din portofoliul lor, Lloyd Shoes (incaltaminte pentru barbati) si Legero (incaltaminte sport).
In prezent, Ara AG dispune de 11 hale de productie pe piata locala, cu circa 2.800 de angajati.
Ara Romania, la care actionari sunt Ara Shoes AG Germania si Granit Shoes GmbH Germania, este compania care se ocupa de serviciile de logistica, contabilitate si transport ale celor trei producatori de incaltaminte, fiind de asemenea proprietara celor 11 hale de productie (noua hale in Valea lui Mihai si alte doua in Simleul Silvaniei) in care producatorii isi desfasoara activitatea.
Datorita faptului ca Ara Shoes A.G. Germania isi realizeaza colectia in firmele proprii din Romania, Portugalia, Austria, Germania si Indonezia, toata productia pleaca la export in Germania si Austria, de unde este vanduta catre clienti. Intreaga productie a Lloyd Shoes Romania, bazata pe incaltaminte, este comercializata de catre firma mama prin intermediul propriei retele de distributie, in lanturi de magazine precum Deichman, Esprit sau Hoffman. Aceleasi magazine din strainatate comercializeaza si incaltamintea de copii si sport a Legero Shoes Romania, care produce in sistem de lohn pentru firma austriaca Legero Schuhfabrik GmbH (la care Ara AG detine o participatie de 49%).
Incaltamintea de femei Ara Shoes, se gaseste insa si pe piata locala.
"Ara Shoes distribuie atat prin reteaua de 800 de magazine proprii din intreaga lume, cat si catre marii retaileri ca Deichman sau C&A. Pentru Romania, avem ca unic reprezentant firma Otter Distribution, pentru comertul en-gross, si firma Leonardo, care ne comercializeaza produsele prin lantul propriu de magazine. Lloyd si Legero nu se comercializeaza pe piata romaneasca", explica Pavel.
In acelasi timp, Romania importa anual peste 60 de milioane de perechi de pantofi, insa nu de calitate superioara cum sunt cei produsi de companiile germane, ci de provenienta chineza sau indiana pentru pantofii ieftini sau italieneasca, intr-un procent nesemnificativ, pentru incaltamintea de lux, potrivit Organizatiei Patronale din Sectorul Pielarie si Incaltaminte. Consumul mediu anual de incaltaminte in Romania este de 2,7 perechi, spune aceeasi sursa.
In acelasi timp, productia locala de incaltaminte este descurajata de impunerea unui salariu minim neacoperit de productivitatea muncii si de mediul de afaceri favorabil din Moldova si Ucraina, spune Pavel.
"Mediul de afaceri din Romania este ostil fata de exportatori si fata de industria usoara in general, iar confederatiile patronale sunt nereprezentative si oricum nu au o mare influenta asupra pietei", a mai adaugat reprezentantul Ara.
Pavel estimeaza o crestere a cifrei de afaceri a celor trei companii calculata la valoarea in euro in acest an, desi in lei cifra de afaceri ar putea avea de suferit din cauza cursului de schimb nefavorabil pentru exportatori. Ca si trend de consum, Pavel preconizeaza ca odata cu cresterea puterii de cumparare va exista si o crestere importanta a segmentului "confort".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO