Companii

Productia de apa s-a redus in ianuarie cu 20%: Imbuteliatorii de apa minerala au ramas cu stocuri mari, dar putini se gandesc la export

Productia de apa s-a redus in ianuarie cu 20% Imbuteliatorii de apa minerala au ramas cu stocuri mari, dar putini se gandesc la export
14.03.2010, 23:17 985

Producatorii nu au reusit sa vanda in decembrie stocurileacumulate in iarna, astfel incat volumele totale de apa mineralaimbuteliate la sursele SNAM (Societatea Nationala a ApelorMinerale) in prima luna din 2010 s-au redus cu aproximativ 20% fatade ianuarie 2009, potrivit datelor de la SNAM. In total, inianuarie s-au imbuteliat 59 de milioane de litri de apa minerala dela sursele SNAM, societate care detine peste 80% din sursele de apaminerala exploatate de companii in Romania.

"Nu am vazut un producator autohton agresiv in ceea ce privesteexportul. Nu inteleg de ce producatorii de apa nu se uita acum laexport deoarece exista oportunitati de extindere a businessuluiprin demararea productiei de apa minerala pentru marcile privateale lanturilor de retail din tarile vecine", explica Andrei Cretu,consultant al companiei AT Kearney.

Exporturile reprezinta mai putin de 5% din volumele totaleimbuteliate de marii producatori de apa minerala din Romania,potrivit ultimelor date disponibile pe piata. Companiile s-auconcentrat pana acum pe piata locala, mizand pe crestereaconsumului prin migrarea consumatorilor de la apa de masa la apaminerala. Trendul s-a inversat insa in criza: in 2009, apa mineralaa pierdut teren in favoarea celei de izvor sau de masa, care estemai ieftina. In plus, companiile locale au evitat o expansiuneagresiva pe pietele externe din cauza costurilor mari generate detransportul apei in afara tarii si de promovarea produselor penoile piete.

Potentialul ridicat de export este insa unul dintre motivelecare l-a atras pe omul de afaceri Jean Valvis catre o nouainvestitie in industria apelor minerale, la fel cum s-a intamplatsi in 2002, cand a vandut Dorna catre Coca-Cola si din dorinta dea-si vedea unul dintre branduri pe cat mai multe pieteeuropene.

Creatorul Dorna, interesat de export

"Am decis sa ma reintorc in industria apelor minerale cu unprodus unic la nivel mondial si voi face ceea ce trebuia sa facaCoca-Cola atunci cand a preluat brandul si strategia Dorna(dezvoltarea unei strategii de export - n. red.)." Aceasta eradeclaratia prin care omul de afaceri Jean Valvis anunta la finalulanului trecut ca va reintra pe piata apelor minerale cu un noubrand, Aqua Carpatica, la opt ani dupa ce a vandut Dorna Apemincatre gigantul Coca-Cola in 2002, pentru aproximativ 40 de milioanede euro.

"Exportam apa minerala naturala in Grecia si Republica Moldova",spune Mugurel Radulescu, directorul de relatii publice sicomunicare al Coca-Cola HBC pentru Romania si Moldova. El nu adorit sa ofere insa detalii suplimentare despre procentul dedicatexporturilor din productia si vanzarile de apa minerala si nu aspus nici daca printre intentiile companiei pentru urmatorii ani senumara si dezvoltarea exporturilor acestui brand.

Strategia de export pe care Valvis o gandeste in prezent pentrunoul sau brand, Aqua Carpatica, vizeaza prezenta in cele maiimportante capitale ale Europei - Londra, Paris, Roma si Madrid -dar si in New York.

Valvis nu este insa singurul producator care intentioneaza saintre anul acesta pe piata apelor minerale si sa aloce exportuluiun procent semnificativ din productie.

Shachar Shaine, presedintele United Romanian Breweries Bereprod,producatorul brandurilor de bere Tuborg si Skol, declara in toamnaanului trecut ca exporturile de apa minerala vor reprezentaaproximativ 30% din productia fabricii de ape minerale pe careproducatorul o va inaugura anul acesta in localitatea Bilbor dinjudetul Harghita.

Majoritatea imbuteliatorilor locali de apa acorda insa inprezent o atentie foarte mica exportului, desi piata apelorminerala are un potential foarte mare de crestere.

Spre exemplu, in prima jumatate a anului 2008, producatorul debauturi Romaqua - care imbuteliaza apa minerala Borsec - anunta cava reduce cantitatile destinate exportului si le va mentine la unprag de maximum 1% din venituri, desi urma sa investeascaaproximativ 20 de milioane de euro in cresterea capacitatii deimbuteliere a apei minerale.

Consumul e inca departe de media europeana

Andrei Cretu sustine ca potrivit mediei de consum a tarilor dinEuropa Centrala si de Est studiate de A.T. Kearney (Romania,Italia, Spania, Grecia, Cehia, Croatia, Bulgaria, Polonia,Slovacia, Ucraina si Ungaria), consumul pe cap de locuitor de apaimbuteliata din Romania poate ajunge in urmatorii ani la peste 95de litri. In prezent, potrivit estimarilor ZF, consumul este de 55de litri pe cap de locuitor.

"Chiar si in aceasta faza de criza economica exista incaoportunitati nevalorificate. Insa este intr-adevar nevoie deregandirea abordarii comerciale pentru a putea valorifica acesteoportunitati. Consumul depinde de consumatori, dar si deproducatori care pot creste cererea", afirma consultantul A.T.Kearney. Cretu a adaugat ca producatorii de apa minerala ar trebuisa mizeze in aceasta perioada mai ales pe ambalajele mici. "Piatade apa imbuteliata este inca in formare, de aceea producatoriitrebuie sa tina cont de ambalajele pe care le folosesc, de parteade comercializare-distributie si sa nu cada in capcana de a producePET-uri cu volum foarte mare, asa cum s-a intamplat in Bulgariaunde producatorii de apa minerala au lansat chiar si ambalaje de 11litri de apa plata la preturi foarte mici pe care acum nu le maipot creste", mentioneaza el.

Consumul de apa imbuteliata s-a dezvoltat puternic in ultimiidoi ani, crescand cu peste 20 de litri pe cap de locuitor, potrivitstudiilor A.T. Kearney. In aceasta perioada consumul de acasa afurat aproximativ 5% din consumul de apa imbuteliata din terase.Astfel, in 2008 aproape 70% din apa imbuteliata a fostachizitionata din retail si consumata acasa. "In contextul crizeiactuale, retailul va avea o dinamica si mai accentuata fata deHoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele etc. - n. red.), care afost afectata mai mult si va avea o revenire mai lenta", spuneAndrei Cretu.

Apele minerale se numara printre putinele segmente din piataFMCG (bunuri de larg consum) inca dominate de companii cu capitalromanesc, cele mai mari fiind Romaqua (Borsec) si European Drinks(Izvorul Minunilor). Singura multinationala care si-a facut loc inclasamentul celor mai mari cinci imbuteliatori de apa minerala esteCoca-Cola Hellenic. Incepand din acest an, pe piata apelor mineralevor mai intra marcile Aqua Carpatica (a omului de afaceri JeanValvis), Azuga Apa de Izvor (Azuga Waters, controlat de familiaMoraru - fostul proprietar al producatorului Bere Azuga), brandulcare va fi produs la Bilbor, judetul Harghita, de producatorulberii Tuborg si cel al companiei Ape Minerale Bacaia din judetulHunedoara, controlata de Horia Balan (fiul lui Ioan Balan, fostulproprietar al Covalact) si Mihai Petrea (actionarul majoritar alcompaniei Lactaprod).

Efervescenta de branduri noi in 2010

  • Aqua Carpatica - brand creat de omul de afaceri Jean Valvis, inurma unei investitii totale de 12 mil. euro intr-o fabrica de lazero
  • Azuga Apa de Izvor - Azuga Waters, controlat de familia Moraru,care a vandut afacerea din bere (Azuga) catre Ursus Breweries
  • Bilbor - numele pe care l-ar putea folosi imbuteliatorul Tuborgpentru apa minerala produsa la Bilbor, in judetul Harghita
  • Ape Minerale Bacaia - este numele companiei controlata de HoriaBalan (fiul lui Ioan Balan, fostul proprietar al Covalact) si MihaiPetrea (actionarul majoritar al companiei Lactaprod).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO