Companii

Producţia de cartofi, „a doua pâine a românului“, va scădea cu 15% anul acesta

Producţia de cartofi, „a doua pâine a românului“,...

Autor: Roana Rotaru

01.09.2016, 00:07 611

Producţia de cartofi a României va scădea cu circa 15% în acest an după ce umiditatea din primăvară a favorizat apariţia bolilor specifice culturii, dar şi din cauza secetei care a condus la diminuarea producţiilor, potrivit lui Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR).

„Anul acesta producţia de cartofi o să fie mai mică cu 15-20%. A fost un atac puternic de mană (boală cauzată de anumite ciuperci parazitare - n.red.) în prima parte a perioadei de vegetaţie, iar fermierii care nu au reuşit să-şi protejeze cultura au avut de pierdut. A doua cauză este seceta agresivă din luna iulie - început de august. Oricum, din producţia proprie se asigură necesarul de consum la nivel naţional, deci nu e nicio catastrofă“, a declarat pentru ZF Gheorghe Boţoman, preşedintele FNCR.

Valoarea producţiei totale de cartofi a României este de peste 800 mil. euro, conform calculelor  ZF, românii consu­mând anual circa 100 kilograme de cartofi pe cap de locuitor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Anul trecut România era pe locul 8 în UE la producţia de cartofi, cu o recoltă totală de circa 2,8 milioane tone, potrivit Eurostat, 2015 fiind un an în care kilogramul de cartofi s-a vândut la un preţ mediu de 1,32 lei în pieţele din mediul urban, conform INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO