Companii

Producţia de maşini încheie al treilea an de scădere, dar Dacia îşi consolidează poziţia în topurile europene

Producţia de maşini încheie al treilea an de scădere,...

Autor: Bogdan Alecu

20.12.2016, 00:07 892

Producţia auto a României a scăzut cu 6% în primele unsprezece luni din acest an, la 338.000 de autovehicule asamblate la Mioveni (Dacia) şi Craiova (Ford), potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Este cel mai accentuat declin al producţiei din ultimii trei ani.  Pe de altă parte, tot de trei ani vân­zările de maşini sunt pe un trend as­cen­dent, apropiindu-se în acest an de un total de aproape 140.000 de autovehicule noi.

Şi la nivel european, dintre cele patru modele produse local, Dacia Logan, Sandero, Duster şi Ford B-Max, în primele nouă luni ale acestui an cea mai mare creştere o are Duster, care ocupă locul patru pe segmentul său. Pe de altă parte, în ciuda scăderii, dintre cele patru, Ford B-Max ocupă cea mai bună poziţie în segmentul său – locul trei – şi cea mai mare cotă de piaţă din segment – peste 13%, în timp ce la Dacia numai Duster are 10% din segmentul său. 

Din total producţie, 300.288 de maşini au fost asamblate de Dacia, în scădere cu 4,5% şi 37.457 de Ford, în declin cu peste 16%. Volumele cele mai mari le-a înregistrat modelul Dacia Duster, din care au fost fabricate 178.574 de unităţi, în creştere cu 14,2% faţă de primele 11 luni din 2015.

În ciuda faptului că Duster intră în ultimul an al ciclului de producţie de opt ani, SUV-ul continuă să crească pe măsură ce francezii de la Renault extind gama sa. Spre exemplu, în ultimii ani a venit cu motorizarea pe benzină de 1,2 litri TCe şi tracţiune integrală, anul acesta a lansat o nouă versiune specială, iar anul viitor este aşteptată versiunea cu transmisie automată pe motorizarea diesel cu tracţiune faţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO