Companii

Producţia de mere aduce 330 mil. € în economie

Producţia de mere aduce 330 mil. € în economie

Autor: Gabriel Razi

06.10.2013, 21:07 2013

Producţia de mere, ce urmează a fi strânsă în următoarele două săptămâni, este estimată la 375.000 de tone, în creştere cu 7% faţă de sezonul anterior, potrivit informaţiilor World Apple And Pear Association, o organizaţie a industriei de profil.

Această cantitate de mere va aduce în economie 330 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.  Suprafeţele dedicate de horticultori plantaţiilor de meri reprezintă un sfert din cele 200.000 de hectare acoperite cu pomi fructiferi.

„Cred că această prognoză este optimistă. Seceta de anul trecut a lăsat urme adânci în plantaţiile vechi şi neirigate, ceea ce va avea influenţă şi asupra producţiei din acest an“, spune Emil Farago, fermier cu o livadă de circa 300 de hectare de meri şi afaceri de aproape 2 milioane de euro.

Creşterea de producţie prognozată pentru acest an este şi prima din ultimii trei ani. Recolta totală este însă în prezent la o treime faţă de vârful de 1 milion de tone din 2004. Cu toate acestea, România reuşeşte să fie al şaptelea jucător pe piaţa europeană a merelor, liderul fiind Polonia, cu o recoltă de zece ori mai mare.

Citiţi aici continuarea articolului

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO