Companii

Producţia industrială a crescut cu peste 10% în primul trimestru, susţinută de toate sectoarele

Producţia industrială a crescut cu peste 10% în primul trimestru, susţinută de toate sectoarele

Autor: Ana Maria Neagu

09.05.2011, 11:25 831

Producţia industrială a crescut în primul trimestru, faţă deintervalul similar din 2010, cu 11,4% ca serie brută şi cu 10% caserie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şisezonalitate, susţinută de toate sectoarele de activitate, potrivitdatelor INS.

Astfel, ca serie brută, industriaprelucrătoare a crescut cu 13,2%, industria extractivă cu 3,8%, iarproducţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apăcaldă şi aer condiţionat cu 3,7%, se arată într-un comunicat alInstitutului Naţional de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale s-auînregistrat majorări la toate categoriile de bunuri, respectiv înindustria bunurilor intermediare (+21,1%), în industria bunurilorde capital (+14,1%), în industria bunurilor de folosinţăîndelungată (+13,7%), în industria bunurilor de uz curent (+2,6%)şi în industria energetică (+1,8%).

Ca serie ajustată în funcţie denumărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele trei luniale anului 2011, comparativ cu ianuarie-martie 2010, industriaprelucrătoare a crescut cu 11,7%, producţia şi furnizarea deenergie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu3,5% şi industria extractivă cu 3%.

De asemenea, şi ca serie ajustată,toate categoriile de bunuri au consemnat majorări, de 17,4% înindustria bunurilor intermediare, 12,8% în industria bunurilor decapital, 12,7% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată,1,7% în industria bunurilor de uz curent şi 1,6% în industriaenergetică.

În martie, producţia industrială aurcat faţă de luna precedentă cu 14,3% ca serie brută, datorităcreşterii tuturor sectoarelor industriale. Astfel, industriaprelucrătoare a crescut cu 16,3%, industria extractivă cu 10,1%,iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze,apă caldă şi aer condiţionat cu 2,7%.

Pe marile grupe industriale s-auînregistrat majorări la toate categoriile de bunuri, respectiv înindustria bunurilor intermediare (+18%), industria bunurilor decapital (+15,8%), industria bunurilor de uz curent (+14,4%),industria energetică (+7%) şi industria bunurilor de folosinţăîndelungată (+6%).

Ca serie ajustată în funcţie denumărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţiaindustrială a scăzut cu 0,8%, din cauza scăderii industrieiextractive (-1,9%) şi industriei prelucrătoare (-1,1%). Producţiaşi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şiaer condiţionat a crescut cu 1,5%.

Pe marile grupe industriale s-auînregistrat creşteri în industria energetică (+1,8%), industriabunurilor de capital (+1,6%) şi industria bunurilor intermediare(+0,9%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industriabunurilor de uz curent au scăzut cu 5,7%, respectiv cu2%.

Comparativ cu aceeaşi lună din2010, în martie anul acesta, producţia industrială s-a majorat cu9,8% ca serie brută şi cu 7,4% ca serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO