Companii

Profilul turistului român care merge în Austria: conduce o maşină de lux, stă la hotel de patru stele şi cheltuieşte 1.000 de euro pe săptămână

 Profilul turistului român care merge în Austria: conduce o maşină de lux, stă la hotel de patru stele şi cheltuieşte 1.000 de euro pe săptămână

Autor: Mirabela Tiron

04.10.2010, 23:56 322

Aproape 100.000 de turişti români sunt aşteptaţi să schiezeiarna aceasta doar în landurile Salzburg şi Steiermark din Austria,una dintre cele mai importante regiuni de schi austriece, carereuneşte 25 de staţiuni sub numele de Ski Amade, potrivitoficialilor austrieci din turism.

"Faţă de sezonul trecut de iarnă cred că vom avea o creştere cu 27%a numărului de turişti români, având în vedere că vara aceasta auvenit mai mulţi români decât ne aşteptam, iar preţurile s-aumenţinut la nivelul de anul trecut", a declarat Cristoph Eisinger,managing director al asociaţiei Ski Amade, care include cinciregiuni de schi (Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein,Gastein, Hochkˆnig şi Grobarltal), ce cumulează 25 de staţiuni.

Numărul turiştilor români creşte în fiecarean
În aceste staţiuni au fost iarna trecută 1,3 milioane de turişti,din care 6% români, potrivit datelor oferite de Cristoph Eisinger."Deşi pare mic, acest procent este semnificativ având în vedere căîn ultimii ani numărul lor a fost în creştere. Cei mai mulţi românicare vin să schieze în Austria ajung aici cu maşina personală, darnu cu maşini Dacia, ci cu mărci de lux ca Audi sau BMW", spuneMartin Zeppezauer, managing director al regiunii de schi Gastein,care precizează că a analizat comportamentul de consum alturiştilor români.
El a mai spus că cei mai mulţi români aleg să se cazeze în hoteluride patru stele în staţiunile austriece de schi şi că în mediepetrec vacanţe de o săptămână.
Aproape 1.000 de euro cheltuieşte un turist român care vine la schiîn Austria, sumă în care este inclusă cazarea, masa, ski-pass-ul,potrivit lui Martin Zeppezauer. Altfel spus, doar românii vor lăsaiarna aceasta doar pe cazare peste 60 de milioane de euro înstaţiunile din Ski Amade, potrivit calculelor ZF, ce iau înconsiderare preţul mediu pe sejur.

De ce merg antreprenorii români înAustria
Adrian Mihai, unul dintre cei trei proprietari ai companiei decurierat Fan Courier, care a fost anul trecut în vacanţă la schi înAustria, spune că staţiunile de acolo sunt un "paradis alschiorilor".
"Zăpadă din belşug, teleferice, telescaune, kilometri întregi depârtii, a fost o vacanţă de schi foarte frumoasă, pe care mi-ampetrecut-o alături de familie. Cred că am cheltuit în medie 1.000de euro de persoană anul trecut", a declarat Adrian Mihai, care aajuns în Austria cu maşina personală.
Şi omul de afaceri Octavian Radu, proprietarul grupului RTC,susţine că merge de 15 ani la schi în staţiunile din Austria, iarpârtiile sunt variate şi foarte bine pregătite. "Multe au «garanţiede zăpadă», iar în zona gheţarilor oricum nu ai surprize.Hotelurile sunt fără fiţe, foarte con­fortabile şi cu atmosferă", adeclarat Radu.
Cele cinci regiuni de schi din landul Salzburg cumulează 860 dekilometri de pârtii şi 270 de teleschiuri, iar cu doar un biletschiorii pot folosi toate pârtiile. Preţul unui ski pass pentruşase zile este de 203 euro pentru adulţi şi de 105 euro pentrucopii.
Anul acesta austriecii au investit 73 de milioane de euro înconstruirea a patru noi teleferice, pârtii noi şi instalaţii dezăpadă artificială.
"Constant se investeşte în construcţia şi îmbună­tăţirea pârtiilor.Porţiunile înguste se lărgesc sau se elimină, intersecţiilepistelor se reconfigurează pentru a fi mai sigure. În fiecarenoapte 170 de persoane se ocupă de amenajarea pârtiilor, pentrucare sunt folosite 120 de aparate speciale." Costul pentru un metrucub de zăpadă artificială este de 3,5 euro, în timp ce venitulmediu pe zi de schi este de aproape 25 de euro, potrivitoficialilor asociaţiei Ski Amade.


Pachete pe categorii de public

Oficialii asociaţiei Ski Amade au mai precizat că au creatpachete speciale pentru fiecare categorie de public. Astfel căpentru familiile cu copii se oferă gratuit un ski pass pentru altreilea sau al patrulea copil din familie. De asemenea, persoanelecare au peste 60 de ani primesc reduceri la preţul de cazare şi laski pass. Cele 25 de staţiuni din landul Salzburg au o capacitatede cazare de aproape 95.000 de paturi.
Pe lângă pachetele speciale, austriecii au dezvoltat şi staţiunicare pun la dispoziţia turiştilor băi termale. "Gastein estestaţiunea în care turiştii români au o pondere de 3%, mai multdecât media din Ski Amade. Probabil că aceştia sunt atraşi şi debăile termale, dotate cu saune, piscine exterioare şi centre demasaj", a spus Martin Zeppezauer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO