Companii

Profitul Ursus, erodat de investitii si de pretul hameiului

Profitul Ursus, erodat de investitii si de pretul hameiului

Stephan Maria Weber, presedintele Ursus Breweries, explica faptul ca schimbarea intregului context economic a lasat amprente si in bilantul companiei

02.09.2009, 00:00 170

Ursus Breweries, producatorul berilor Ursus si Timisoreana, a inregistrat in prima jumatate a acestui an un profit de 49,7 milioane de lei (11,7 milioane de euro), in scadere cu 42% fata de rezultatul obtinut in aceeasi perioada a anului precedent.

In prima jumatate a anului trecut, Ursus Breweries inregistra un profit net de 85,8 milioane de lei (23,3 milioane de euro). In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 14,4% in lei, la 621,7 milioane de lei (147 mil. euro). In euro, rulajul a inregistrat insa o stagnare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Stephan Maria Weber, presedintele Ursus Breweries, explica diferentele aparute motivand ca in prima jumatate a anului 2009 a avut loc o crestere semnificativa a pretului materiilor prime, costuri afectate sever de deprecierea leului fata de perioada similara a anului 2008.

Cursul face legea

"Cum multe din costurile noastre de productie sunt legate de import si afectate de evolutia cursului de schimb, o parte din aceste costuri au fost reflectate in pretul produselor, ceea ce a dus la o crestere a cifrei de afaceri. Diferentele dintre cifrele de profit in cele doua perioade (n.red. - primul semestru 2009 vs primul semestru 2008) se pot explica prin faptul ca aceasta crestere a costurilor de productie nu s-a petrecut simultan cu o majorare a preturilor, ceea ce a erodat o parte din profit", a explicat presedintele Ursus Breweries, companie care a finalizat 2008 cu afaceri de peste 320 mil. euro si un profit net de 39 mil. euro.

Weber a adaugat ca si costurile investitiilor de extindere a capacitatii de productie a fabricilor detinute de Ursus Breweries au avut de asemenea un impact asupra profitabilitatii.

Se vad norii negri din economie

In plus, Weber sustine ca mediul economic din prima jumatate a acestui an, in care compania s-a confruntat cu recesiune economica, scadere a pietei si efecte ale deprecierii monedei nationale, difera foarte mult de conditiile mediului economic din urma cu doar un an, cand inca se inregistra o crestere economica, cresteri spectaculoase ale pietei si o rata de schimb favorabila.

"Diferentele inregistrate in cifra de afaceri si in profit dintre cele doua perioade de timp reflecta pasii pe care compania i-a facut pentru a administra finantele si, de asemenea, pentru a pregati bazele cresterii pe termen lung", spune Weber.

Rezultate in premiera

Este pentru prima data cand Ursus Breweries face publice rezultatele semestriale in valori absolute. Aceste date au fost publicate de companie in cadrul unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti de catre Bere Azuga, companie achizitionata la inceputul acestui an de subsidiara SABMiller.

Actiunile producatorului americano-sud-african SABMiller sunt listate la Bursa din Londra.

Din acest motiv, reprezentantii Ursus Breweries sunt discreti in ceea ce priveste rezultatele financiare si nu dezavaluie niciodata catre presa evolutia profitului, pentru a nu influenta evolutia actiunilor. In ceea ce priveste cifra de afaceri, reprezentantii companiei nu ofera in mod normal valori exacte, ci doar ritmul de crestere sau scadere, mentionat in majoritatea cazurilor in rapoartele SABMiller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO