Companii

Programul de convergenţă: Investiţiile vor creşte cu 7,9% în 2018

Programul de convergenţă: Investiţiile vor creşte cu...

Autor: Iulian Anghel

18.05.2018, 00:06 321

Creşterea cu 4,7% a formării brute de capital fix din anul 2017 a determinat o uşoară îmbunătăţire a contribuţiei stocului de capital la creşterea potenţială. În perspectivă, se aşteaptă o creştere semnificativă a contribuţiei stocului de capital la creşterea reală a PIB potenţial, de la 0,9 puncte procentuale în 2017 la 1,7 puncte procentuale la orizontul de prognoză 2021, arată programul de convergenţă 2018 – 2021 publicat de Ministerul Finanţelor.

„Această evoluţie este rezultatul a doi factori principali. Primul factor, de natură extensivă, este dat de investiţiile în infrastructură prevăzute în Programul de guvernare, finanţate prin creşterea cheltuielilor cu investiţiile din bugetul general consolidat şi prin accelerarea absorbţiei fondurilor europene, pe măsură ce se apropie finalul perioadei de programare. Al doilea factor al creşterii formării brute de capital fix şi în consecinţă a stocului de capital este reprezentat de evoluţia net favorabilă a investiţiilor în utilaje şi mijloace de transport, care, spre deosebire de investiţiile în construcţii, au un efect de multiplicare mai mare şi un impact pozitiv semnificativ şi asupra  productivităţii totale a factorilor.”

Potrivit documentului, evoluţia favorabilă a investiţiilor în echipamente de  producţie s-a observat în cea mai mare parte a perioadei de după criza economică, cu excepţia unei scurte perioade de la sfârşitul anului 2013 şi începutul anului 2014. Creşterea economică prognozată de 6,1% în 2018 va veni mai puternic din investiţii.

Documentul estimează că că investiţiile brute (formarea brută de capital fix) se vor majora cu 7,9%, peste consum.

“Cheltuielile cu consumul privat ar ura să se majoreze, în medie, cu 5,8% anual, în condiţiile îmbunătăţirilor manifestate pe piaţa muncii. Formarea brută de capital fix va înregistra un ritm accelerat de creştere (8,2% anual) pe fondul îmbunătăţirii climatului investiţional prin măsurile avute în vedere, precum şi a condiţiilor de finanţare atât din surse bugetare cât şi din fonduri structurale şi de investiţii.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO