Companii

Proprietarii combinatului ArcelorMittal de la Galaţi reiau plata dividentelor

Proprietarii combinatului ArcelorMittal de la Galaţi...

Autor: Alexandra Cepăreanu

01.02.2018, 12:09 1211

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţeluri din lume, nu a plătit dividende în ultimii ani din cauza unei combinaţii toxice de datorii şi unor pierderi masive. Miercuri, el a luat decizia de a restabili plăţile, relatează Bloomberg Gadfly.

Acţionarii vor primi doar 0,10 dolari pe acţiune pentru anul financiar 2017, echivalentul a 0,3%, plată ce va costa  compania aproximativ 100 de milioane de dolari.

Anul trecut, compania a generat venituri nete de 4,6 miliarde de dolari (cel mai mult din 2008, potrivit datelor Bloomberg), 1,7 miliarde de dolari în fluxul de numerar liber şi a redus datoria netă la 10 miliarde de dolari.

Aceasta a fost consecinţa unei mişcări greşite făcută de ArcelorMittal în 2016, pe care a fost forţată să o facă în favoarea acţionarilor pentru suma de 3 miliarde de dolari în capital. Investitorii care au cumparat în acel moment s-au descurcat foarte bine, iar îcepând cu luna februarie a anului 2016, stocul companiei a revenit la aproape 400%.

Astfel, China a început să reducă capacitatea de producţie a oţelului, provocând o inundaţie de exporturi ieftine, iar Europa şi SUA au impus tarife de import pentru protejarea fabricanţilor de oţel autohtoni.

ArcelorMittal produce pe ambele continente, de asemenea, în 2006 după fuziunea dintre Mittal Steel şi Arcelor a rezultat ArcelorMittal Galaţi, care este cea mai mare fabrică siderurgică din România.

Compania a declarat că îşi menţine angajamentul de a reduce suma datorată, iar când aceasta va ajunge la suma de 6 miliarde de dolari, o parte din fluxul anual de numerar va reveni acţionarilor.

Nu după mult timp după preluarea companiei Arcelor de către Mittal în 2006, vânzările de oţel s-au prăbuşit, iar compania fuzionată s-a găsit cu o datorie netă de 32,5 miliarde de dolari. Ea a petrecut cea mai mare parte a anilor care au venit, reducând costurile şi închizând fabrici. Activele pierdute şi deprecierile fondului comercial au totalizat aproape 13 miliarde de dolari în ultimul deceniu, potrivit datelor Bloomberg.
Astfel, Mittal cere investitorilor să aibă mai multă răbdare atunci când oferă un dividend token şi anunţă simultan o creştere de 1 miliard de dolari a cheltuielilor de capital pentru acest an. El poate avea dreptate în ceea ce priveşte oportunităţile de a mobiliza profitul în mediul actual din oţel, dar acţionarii nu vor uita că investiţiile sale nu s-au întors întotdeauna şi nici cât de repede pot să se schimbe condiţiile economice globale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO