Companii

Proprietarii turci de hoteluri angajeaza romani cu 800-1.000 de euro pe luna

Litoralul turcesc atrage 7 milioane de turisti straini anual, din care 65.000 de romani (FOTO: Shutterstock)

Litoralul turcesc atrage 7 milioane de turisti straini anual, din care 65.000 de romani (FOTO: Shutterstock)

23.05.2010, 23:37 1422

Hotelierii turci, dar si proprietarii de alte businessuri dinturism cauta angajati vorbitori de limba romana si de engleza inconditiile in care numarul turistilor romani a ajuns la 65.000 depersoane anul trecut.

"In ultimii ani, numarul turistilor romani care s-au cazat lahotel s-a dublat. Incercam sa angajam si persoane care vorbesclimba romana pentru a ne intampina clientii", a spus unreprezentant al hotelului de cinci stele Adam si Eva din statiuneaBelek, regiunea Antalyiei.

Si un reprezentant al companiei de rafting Antalya Raftingsustine ca ar dori sa angajeze romani pe perioada de vara, de lacare sa invete limba romana.

"Salariul este bun, ajunge la 1.000 de euro pe luna. Numarulgrupurilor de turisti romani care vin sa faca rafting a crescut. Euincerc sa invat limba romana pentru a comunica mai usor", a spussursa citata. Romanii care muncesc deja in agentiile de turism,magazinele de bijuterii sau hotelurile din Turcia spun ca nu vor sase mai intoarca in tara pentru ca viata lor este mai buna inTurcia.

Mariana Gocman, nascuta in Sinaia si care lucreaza in prezent caoperation manager al agentiei de turism 3E Travel Agency, spune caa venit in urma cu 20 de ani in Turcia, unde s-a realizat atat peplan personal, cat si profesional. "Sunt casatorita cu un turc siam trei copii. In Romania merg in vacanta pentru o saptamana sa imivad familia". Romanca mai precizeaza ca la agentia de turism lacare lucreaza castiga "foarte bine", fara a preciza exact suma."Avand in vedere ca sunt director zonal la aceasta agentie deturism, castig peste 1.000 de euro".

3E Travel Agency este o agentie de turism care lucreaza cucompania de turism Premium Holidays din Romania, care vinderomanilor sejururi in Turcia. "Ma bucur foarte mult cand vinturisti romani in Turcia, cu aceasta ocazie exersez si limbaromana", mentioneaza Mariana Gorcman.

Oguzhan Ozaydin, un ghid turistic, precizeaza ca femeile dinalte tari care se stabilesc si care se angajeaza in Turcia aduc ocontributie importanta in dezvoltarea economiei, avand in vedere cadoar 20% din femeile de origine turca muncesc, 80% din populatiaactiva a Turciei fiind barbati. Oficialii de la ambasada Romanieidin Turcia au transmis ca nu au date legate de numarul romanilorcare muncesc in aceasta tara.

O alta romanca angajata la magazinul de bijuterii de lux StorksDiamond, Carmen Munteanu din Iasi, spune ca lucreaza de trei ani inaceasta companie si ca mai degraba ar merge sa munceasca in oricealta tara, mai putin in Romania. "Nu am la ce sa ma intorc inRomania, aici imi este foarte bine, de ce sa ma intorc?",precizeaza Carmen, vanzatoare in magazinul Storcks.

In urma cu zece ani, pe litoralul turcesc, care se intinde pe osuprafata de 20.000 de kilometri patrati, erau doar trei-patruhoteluri de cinci stele, in prezent numarul acestora depasind 200de unitati, care isi vand serviciile in sistem all-inclusive.Litoralul turcesc atrage 7 milioane de turisti straini anulal, dincare 65.000 de romani, fata de doar cateva sute de turisti strainicare se cazeaza in hotelurile de pe litoralul romanesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO