Companii

Proprietarul Cotroceni Park a început să vândă bucăţi din platforma Laromet unde plănuia să facă un mall şi 3.000 de locuinţe

Autor: Cristi Moga

11.01.2011, 23:55 252

Compania de dezvoltare imobiliară AFI Europe, proprietarulmallului Cotroceni Park din Bucureşti, a început să vândă bucăţidin platforma industrială Laromet din Bucureşti, achiziţionată înurmă cu aproape patru ani, un lot de trei hectare urmând a fipreluat de către o reţea de magazine de bricolaj, potrivit unuiraport financiar al companiei controlate de miliardarul israelianLev Leviev.

AFI Europe a cumpărat în 2007 terenul de 15,5 hectare din zonaBucureştii Noi, unde plănuia să ridice câteva mii de apartamente şiun centru comercial, un mega-proiect imobiliar de peste 500 demilioane de euro. Planurile au fost schimbate de criză, iar în urmăcu un an compania israeliană a fost la un pas de intrare înincapacitate de plată, când a fost nevoită să restructureze datoriide două miliarde de euro.

În afara mallului Cotroceni Park, compania nu a mai începutniciun alt proiect pe piaţa locală, deşi a cumpărat terenuri depeste 100 de milioane de euro în Bucureşti, dar şi în Ploieşti sauArad.

"În data de 15 septembrie 2010 firma Premier Solutions &Team, deţinută integral de AFI Europe, a semnat un acord preliminarcu un lanţ de magazine do-it-yourself, stabilind termenii iniţialipentru vânzarea unui teren de circa 30.000 de metri pătraţi.Terenul se află pe bulevardul Bucureştii Noi, numărul 166, şi faceparte din terenul destinat proiectului Golden City Laromet.Valoarea tranzacţiei este de 16 milioane de euro plus TVA, iar sumaurmează a fi achitată în mai multe tranşe", se arată în­tr-unraport al AFI Europe. Reprezentanţii companiei nu au precizatnumele potenţialului cumpărător, dar, potrivit unor surse din piaţaimobiliară, citate de Mediafax, terenul va intra în proprietateacompaniei locale Dedeman.

"Nu am cumpărat până acum nimic. Nu aş da niciodată 16 milioanede euro doar pe un teren. Port negocieri în multe locuri, dar pânăcând nu am un contract de vânzare-cumpărare semnat nu pot declaranimic", a precizat pentru ZF Dragoş Pavăl, directorul şi unuldintre acţionarii companiei Dedeman.

Preţul de 16 mil. euro (533 euro/mp) ar fi chiar mai mare decâtcel plătit de AFI în 2007, când a fost agreat un preţ de 500 deeuro/metrul pătrat pentru întreaga platformă de 15,5 ha.Reprezentanţii locali ai AFI Europe nu au oferit informaţiisuplimentare privind această tranzacţie. Potrivit datelor dinraportul AFI Europe, cumpărătorul ar urma să plătească primatranşă, de 2 milioane de euro, la 11 săptămâni de la semnareacontractului preliminar, a doua plată, de 5 mil. euro, ar urma săfie făcută la transferul de proprietate, după obţinerea uneiautorizaţii de construcţie a unui magazin de bricolaj cu osuprafaţă de 18.000 de metri pătraţi, restul sumei urmând a fiachitată în patru tranşe anuale de câte 2,25 milioane de euro înintervalul 2012-2015.

În zona de nord a Capitalei sunt în prezent două magazine debricolaj, respectiv o unitate Bricostore în cadrul zonei comercialeBăneasa şi un magazin Hornbach situat pe platforma fostului complexPrisma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO