Companii

Proprietarul Mega Image confirmă discuţiile de fuziune cu Ahold

Proprietarul Mega Image confirmă discuţiile de fuziune...

Autor: Cristina Roşca

13.05.2015, 00:00 2735

Grupurile Delhaize, proprietarul Mega Image, şi Ahold au confirmat ieri că se află în stadiile incipiente ale unor discuţii privind o fuziune care ar crea un gigant de top 20 la nivel mondial potrivit presei internaţionale.

„Aceste discuţii ar putea să aibă ca rezultat o fuziune, dar ar putea şi să nu se finalizeze. Vom comunica mai multe in­formaţii pe parcurs (...)“, au spus cei doi retaileri într-o declaraţie comună pentru presă.

Retailerul olandez Ahold este un gigant cu afaceri de peste 30 mld. euro anual care are în portofoliu branduri precum Albert Heijn, Etos sau Stop&Shop şi care este listat pe bursa de la Amsterdam. Analiştii sunt de părere că un „mariaj“ între cei doi giganţi ar avea sens dată fiind apropierea geografică a celor doi. Amândoi au sediul în Benelux, cea mai mare parte a busines­sului o fac pe coasta de est a SUA şi sunt prezenţi amândoi în Europa de Est. Deşi cele două companii realizează circa 60% din totalul businessului în SUA, potrivit Bloomberg, o uniune ar crea şi în Europa un gigant, mai exact al patrulea retailer ca mărime, conform aceleiaşi surse. Delhaize este prezent local cu retailerul Mega Image care deţine peste 400 de super­mar­keturi şi magazine de proximitate, cifră ce îl poziţionează pe prima treaptă în topul celor mai extinşi jucători din comerţul local. Delhaize este prezent pe şapte pieţe la nivel mondial – Belgia, Luxemburg, România, Serbia, Grecia, SUA şi Indonezia.

Delhaize are peste 3.400 de magazine la nivel mondial şi venituri de peste 21 mld. euro anul trecut. În România Ahold nu este prezent, în regiune compania olandeză având operaţiuni doar în Cehia, potrivit datelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO