Companii

Punem carne de pasăre şi dulciuri pe mesele străinilor. Topul celor mai mari exportatori de alimente procesate în 2013

Punem carne de pasăre şi dulciuri pe mesele...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

30.08.2014, 17:01 748

Producătorii de carne de pasăre, dulciuri şi băuturi sunt cei mai mari exportatori de alimente procesate, însă niciuna dintre aceste companii nu se află în top 100 cei mai mari exportatori din România. Cel mai mare exportator de alimente face în jur de 40 de milioane de euro din livrările externe.

Fabrica de Lapte Braşov, produ­că­torul lactatelor Olym­pus, ocupă primul loc în topul celor mai mari exportatori de alimente pro­cesate, într-o ierar­hie domi­nată de produse din carne, dulciuri şi băuturi răcori­toare, arată o analiză a ZF pe baza da­telor de la INS.

ZF a extras companiile producătoare de alimente din top 1.000 cei mai mari expor­tatori din România. INS a furnizat numai topul exportatorilor nu şi valoarea pro­duselor trimise peste graniţe de producători.

Producătorul Olympus se află pe locul 174 în ierarhia celor mai mari exportatori din România, iar ZF estimează valoarea exporturilor Olympus la 35-50 mil. euro pornind de la informaţiile comunicate oficial de companie, care arată că 75% din pro­duc­ţie merg la extern. Olympus a avut anul trecut afaceri de 55 mil. euro.

În topul celor mai mari exportatori de alimente şi băuturi se află şi giganţii Coca-Cola HBC şi PepsiCo, prin îmbu­teliatorul Quadrant-Amroq Beve­rages, ale căror fabrici din România au devenit un important furnizor al pieţelor din jur. De exemplu Coca-Cola HBC România trimite la export aproape jumătate din producţia de la Ploieşti a băuturilor din fructe Cappy Pulpy. Pe de altă parte, fabrica PepsiCo din Dragomireşti (Ilfov) exportă volume „semnificative“ de ice-tea în Turcia şi Grecia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO