Companii

Radiografia IMM-urilor: România are nevoie de o nouă generaţie de mici antreprenori pentru a urca în topul european al IMM-urilor

Autor: Dana Ciriperu

07.04.2013, 16:58 1282

2,5 milioane de salariaţi, 100 de miliarde de euro cifra de afaceri şi aproape 500.000 de companii. Aceasta este imaginea statistică a companiilor mici şi mijlocii din România

  • 135.000 de IMM-uri cu 385.000 de salariaţi au dispărut din economie în criză
  •  Nouă din zece IMM-uri au mai puţin de zece angajaţi, iar patru din zece microîntreprinderi nu au niciun salariat
  •  România se află la coada clasamentului în ceea ce priveşte numărul de IMM-uri la o mie de locuitori
  •  Cum răspunde Ministerul Economiei la întrebarea: câte IMM-uri s-au înfiinţat în România în 2012? „Pentru informaţii statistice cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii din România, vă rugăm să vă adresaţi INS.“

Cu 24 de IMM-uri la o mie de locuitori, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, fiind departe şi de media UE (40 de întreprinderi mici şi mijlocii la fiecare 1.000 de locuitori).

Spiritul antreprenorial la români măsurat după acest indicator plasează eco­no­mia locală mult sub cele din Ungaria (57,3 IMM-uri la 1.000 de locuitori), Bulgaria (40,9) sau Polonia (36,6). La ni­velul UE, statele cu cel mai puternic mediu an­tre­prenorial sunt Cehia, Malta sau Por­tu­ga­lia, potrivit unui clasament realizat de ZF pe baza datelor Eurostat din 2011.

Pe de altă parte, într-un top al statelor UE în funcţie de numărul total de IMM-uri, România se află la jumătatea clasa­men­tului, cu aproape 500.000 de companii mici şi mijlocii. Spre comparaţie, Polonia are 1,4 milioane de IMM-uri, o strategie bine pusă la punct pentru dezvoltarea afa­cerilor de la zero, dar şi rapoarte statistice despre acest sector pe care polonezii le furnizează în câteva ore.

De exemplu, agenţia guver­na­mentală pentru antre­pre­nori din Polonia a transmis la solicitarea ZF un raport de aproape 100 de pagini care prezintă situaţia IMM-urilor din ţară până la cele mai mici de­talii, în timp ce aceeaşi soli­citare transmisă către Ministerul Eco­no­miei din Ro­mânia a primit următorul răspuns din partea biroului de presă: „Pentru informaţii statistice cu privire la între­prinderile mici şi mijlocii din Ro­mâ­nia, vă rugăm să vă adresaţi INS, instituţia abilitată să centralizeze şi să furnizeze astfel de date“.

Citiţi o analiză complexă a IMM-uri din România pe zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO