Companii

Radiografia importurilor şi exporturilor. În Italia trimitem ţigări, iar din Polonia aducem mâncare

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Cristina Roşca

18.03.2015, 00:07 679

Componentele auto şi maşinile sunt singura constan­tă din balanţa comercială a României, aceste produse fiind prezente atât în importurile, cât şi în exporturile către principalii parteneri comerciali ai ţării din Vest şi din regiune.

În Germania, spre exemplu, cei mai mari 20 de exportatori activează toţi în industria auto, fie în producţia de maşini cum este cazul Ford sau Dacia, dar şi producţia de componente. Pe pieţe precum Italia însă, exporturile României sunt susţinute şi de produse textile şi de ţigarete, în timp ce din Ungaria importăm medicamente şi produse petroliere, iar din Polonia mâncare.

Dacă toţi cei mai mari 20 de exportatori către Germa­nia activează în industria auto, nici topul importatorilor nu diferă mult. De altfel, multe dintre companii se regăsesc în ambele topuri deoarece producătorii aduc local materii prime şi exportă produse cu un grad mai mare de finisare.

„Situaţia din industria auto din România este similară cu cea a Nokia. În momentul în care compania a plecat s-a spus că a plecat o sursă importantă pentru exporturile locale. Totuşi, ei erau şi un mare importator“, spune analistul macroeconomic Laurian Lungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO