Companii

Radiografia spitalelor: 367 publice, 187 private; 125.000 de paturi la public, 6.600 paturi la privat; doar 4% din cei 4,24 mil. pacienţi internaţi, la privat

Radiografia spitalelor: 367 publice, 187 private; 125.000...

Autor: Mirabela Tiron

10.08.2016, 20:46 6130

În spitalele private din ţară au fost internaţi anul trecut 160.000 de pacienţi, adică doar 4% din numărul total de pacienţi internaţi în ţară, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). În România sunt 187 de spitale private, respectiv o treime din numărul total, însă capacitatea lor este de numai 6.600 de paturi, faţă de 125.000 de locuri în cele 367 de spitale publice.

„Cele mai multe spitale private nu sunt multidisciplinare ca spitalele de stat. Noi nu avem niciun fel de contract cu spitalele private însă se întâmplă lunar să vină să se interneze la noi câţiva pacienţi cu mai multe probleme de sănătate care s-au externat de la privat, fie din lipsă de bani, fie pentru că nu

şi-au rezolvat problemele“, a declarat pentru ZF Doina Dimulescu, şefa spitalului de stat Elias. Întrebată de ZF câţi medici din cadrul spitalului pe care îl conduce colaborează şi cu clinicile private, ea a spus că în total spitalul are 200 de medici şi că „cea mai bună parte din aceştia colaborează cu clinicile private pentru completarea veniturilor“. „Nu există o reglementare prin lege în acest sens, singura reglementare este cea care limitează numărul de contracte cu Casa de Asigurări la două.“

ZF a solicitat marilor lanţuri private de sănătate Regina Maria, Medlife, Medicover, Sanador, Gral Medical să transmită câţi pacienţi au avut internaţi anul trecut.

„În anul 2015 în cadrul Spitalului Sanador au fost internaţi 21.000 de pa­cienţi, rezultând o creştere de 19% faţă de anul 2014. Primele cinci cele mai frecvente intervenţii realizate sunt cele de chirurgie generală (hernii abdo­minale), cardiologie intervenţională (angioplastii coronariene şi periferice) şi radiologie intervenţională, de neurochi­rurgie (hernii disc lombare, cervicale), ortopedie (ligamentoplastii, meni­scecto­mii) şi naşterile“, au spus pentru ZF oficialii Sanador.

Sanador şi Gral Medical au fost sin­gurele reţele private care au comunicat numărul de pacienţi internaţi, în timp ce reprezentanţii Medicover au spus doar că cele mai solicitate specialităţi din spitalul Medicover din Bucureşti sunt obstetrica (maternitate), chirurgia gene­rală, chirurgia ginecologică, chirurgia plastică şi ortopedia. Reprezentanţii MedLife şi ai reţelei Regina Maria nu au răspuns la solicitarea ZF.

„Pe oncologie avem peste 700 de pacienţi lunar. Numărul de internări din anul 2015 (cumulat celor 12 luni) s-a ridicat la peste 1.800, în creş­tere cu peste 35% faţă de anul anterior. Acest lucru

s-a întâmplat deoarece am reuşit să deschidem două secţii de spitalizare în Prahova şi Dolj. Pentru anul 2016 avem noi oportunităţi de creştere deoarece vom inaugura încă două secţii (chimio­terapie şi radio­terapie) ale spitalului OncoFort din Capitală“, a spus Robert Chiţan, direc­torul de dezvoltare al Gral Medical. 

O noapte de spitalizare în cadrul spitalului OncoFort „nu depăşeşte tariful unui hotel de 3-4 stele din Ca­pitală. În regim de spitalizare de lungă durată, cele mai accesate servicii din cadrul spitalului OncoFort sunt din sfera chirurgie oncologice şi a chirurgiei plastice şi reparatorii“.

Operatorii privaţi au investit zeci de milioane de euro în ultimii ani în des­chiderea de noi clinici şi spitale private, dotate cu echipamente mo­derne, cu rezerve ce asigură tot confortul pacientului, targetând pacienţii cu venituri peste medie şi mari, având în vedere că o noapte de spitalizare (doar cazarea) costă între 200 şi 300 de lei.  În cazul spitalelor de pediatrie cazarea este plătită şi de însoţitor, bugetul de care are nevoie un părinte care îşi internează copilul ajungând şi la 650 de lei doar pe noaptea de cazare. 

La acest preţ se adaugă şi cheltuielile cu tratamentul, investigaţiile efectuate de medici pe durata spitalizării, în cazul în care internarea se face fără un bilet de trimitere şi nu este inclusă la urgenţe.

Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări, spune că sunt decontate investigaţiile şi tratamentele la spitalele private cu excepţia „condiţiilor în regim hotelier“ din spitalele private, adică tariful de cazare pe noapte nu este decontat de Casă. Suma totală a decontărilor pentru spitale s-a ridicat la 9 miliarde de lei anul trecut, potrivit lui, care nu a oferit însă date cu privire la cât la sută din bani au mers la privat şi cât la spitalele de stat.

„Am ajuns la urgenţe la spitalul de stat Victor Babeş cu copilul de un an, cu enterocolită, unde medicul ne-a spus că nu mai are locuri în camera de spital, fiind internaţi la acel moment cinci copii în pat. Pentru că nu am vrut să lăsăm copilul în această stare ne-am adresat unui spital privat de pediatrie, la care copilul avea abonament pentru consultaţii. Am stat două nopţi în spital şi am plătit 1.200 de lei, beneficiind de  o reducere de 10%“, a spus Cristian,  30 de ani, de profesie economist.

Operatorii de spitale private au încasat doar din cazarea pacienţilor internaţi în jur de 66 de milioane de euro anul trecut, potrivit calculelor ZF, ce iau în considerare un tarif de 300 de lei pe noaptea de spitalizare şi indicatorul zile om petrecute în spitalele private în 2015. În total, în spitalele private pacienţii internaţi au petrecut anul trecut circa 993.000 de zile de spitalizare.

Cei mai mari cinci jucători de pe piaţa serviciilor private de sănătate, Medlife, Regina Maria, Medicover, Sanador şi grupul Gral, au avut anul trecut afaceri totale de circa 1,3 miliarde de lei (288 de milioane de euro), potrivit calculelor ZF.  La nivel total, piaţa serviciilor medicale se ridică la circa 6 miliarde de lei, potrivit datelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO