Companii

Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental: Trecerea a 10% din angajati pe PFA a redus presiunea salariala

Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental: Trecerea a 10% din angajati pe PFA a redus presiunea salariala
27.04.2010, 23:15 972

Lantul hotelier Continental Hotels care opereaza 14 hoteluri pepiata romaneasca si care este controlat de omul de afaceri RaduEnache, a rulat in primele trei luni ale acestui an afaceri maimici cu 6% in lei fata de cele din aceeasi perioada a anuluitrecut. Scaderea afacerilor l-a determinat pe omul de afaceri saopreasca angajarile, sa inghete majorarea salariilor si saplateasca angajatii pe persoane fizice autorizate.

"Cifra de afaceri a fost in scadere cu 6% fata de trimestrul unual anului trecut si cu 18% fata de estimarile bugetate", a declaratomul de afaceri Radu Enache, fara a preciza valoarea absoluta acifrei de afaceri din trimestrul unu.

Hotelurile din lantul Continental cumuleaza 2.500 de camereclasificate de la doua stele la cinci stele. Anul trecut, cele 14hoteluri au rulat o cifra de afaceri de 21 de milioane de euro, inscadere cu 19% fata de anul anterior.

"Scaderea afacerilor a continuat si in primele luni ale anuluiacesta. Va fi foarte greu sa recuperam pierderile din trimestrulunu si sa facem bugetul estimat pentru anul acesta, avand in vedereca industria turismului va fi ultima care va iesi din criza dincauza ca primele bugete care au fost taiate sunt cele cudeplasarile si cazarea", a spus Enache.

Tarifele sunt "incomparabil" mai mici decat in2008

Gradul mediu de ocupare al hotelurilor din lantul Continental afost de 46% in primul trimestru al anului acesta, nivel comparabilcu cel din aceeasi perioada a anului trecut.

"Pretul mediu pe camera este un cosmar, a fost chiar mai micdecat anul trecut", a precizat Enache. Spre exemplu, la hotelul decinci stele Grand Hotel Continental, singura unitate de cinci stelepe care o controleaza Radu Enache, tariful mediu pe noapte este de380 de lei (93 de euro), in timp ce la hotelurile de patru steledin provincie tariful mediu pe noapte este de 180 de lei (44 deeuro), iar la cele de trei stele este de 85 de lei pe noapte (21 deeuro).

"Toate tarifele sufera modificari in jos cand incheiem contractecu agentii de turism si alte companii, acestea fiind diferite detarifele afisate la receptie sau pe site-urile de rezervari", aspus Enache.

El a sustinut ca reactivitatea companiei la reducerea cifrei deafaceri a fost foarte buna. "Cu toate acestea, poti sa tai dincheltuieli, dar intotdeauna vor exista cheltuieli fixe care nu telasa sa treci peste un anumit nivel. Problema cu care ne confruntamtine de perceptia oamenilor de afaceri, care nu mai aloca acelasibuget pentru cazare si evenimente", a spus el.

De la 1.100 de angajati la 730

Enache spune ca a inghetat angajarile, majorarea salariilor,bonusurile si a trecut managerii pe contracte de management, iar oparte din angajati, pe persoana fizica autorizata. "10% dinangajatii companiei care aveau profesiuni liberale au trecut pepersoana fizica autorizata."

Mai mult, numarul de angajati a ajuns la 730 de oameni fata de1.100 in trimestrul unu al anului trecut.

Pentru a face rost de bani, omul de afaceri a vandut in ultimiitrei ani patru hoteluri prin contracte de tip sale&lease back,in valoare de circa 35 de milioane de euro. Anul trecut a fostvandut hotelul de doua stele Hello din Capitala catre Immorent,divizia de investitii imobiliare a grupului Erste, iar in urma cudoi ani a vandut hotelul Ibis din Constanta. "Deocamdata nu maivand nimic in sale&lease back", a spus el.

Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, cei mai importanticinci proprietari de hoteluri din tara sunt Josef Goschy, GeorgeCopos, Radu Enache, Mohammad Murad si Ionut Negoita. Ei sustin caactivele hoteliere pe care le detin s-au depreciat cu o valoarecuprinsa intre 25 si 50% anul trecut fata de 2008, din cauza crizeieconomice. Conform estimarilor ZF, daca o camera intr-un hotel depatru stele era evaluata la 180.000-200.000 de euro, in prezentacest nivel se situeaza in jur de 130.000 de euro.

De cealalta parte, printre lanturile hoteliere care suntprezente pe piata romaneasca se numara Hilton, Marriott,InterContinental, Rezidor (care a intrat cu Radisson SAS pe CaleaVictoriei), Best Western si Golden Tulip. Hilton a devenit lantulinternational cu cea mai agresiva strategie de extindere inRomania, intr-o perioada in care piata hoteliera se afla indeclin.

Hilton va afilia a patra unitate in provincie, respectiv hotelulde patru stele Prahova Plaza din Ploiesti, care isi va extindecapacitatea de cazare in urma unei investitii de 5 milioane deeuro, realizata de omul de afaceri Doru Morcovescu, proprietarulmai multor businessuri hoteliere prin compania Valdor.

Cine sunt cei mai mari proprietari dehoteluri

George Copos este proprietarul grupului Ana Holding, care detinesapte hoteluri cu 1.000 de camere.

  • De la 41 mil. euro in 2008, Copos a ajuns la afaceri de 26 mil.euro anul trecut la hotelurile de cinci stele Hilton si CrownePlaza din Capitala, unitatile de la mare si hotelurile de lamunte.

Josef Goschy controleaza grupul Unita Turism, care administreaza3.500 de camere in hoteluri din toata tara.

  • Anul trecut, grupul Unita Turism a avut o cifra de afaceri de11 mil. euro, mai putin cu 22% fata de anul anterior, iar in acestan estimarile optimiste vad un avans de 10%.

Mohammad Murad este presedintele grupului de firme PerlaMajestic care opereaza hoteluri cu 1.200 de camere.

  • Cifra de afaceri rulata anul trecut de hoteluri a fost de 12mil. euro, mai putin cu 20% fata de anul anterior.

Radu Enache controleaza grupul hotelier Continental, cu 14hoteluri, ce cumuleaza aproape 2.500 de camere.

  • Lantul hotelier Continental a rulat anul trecut afaceri de 21de milioane de euro, in scadere cu 19% fata de anul anterior, farasa inregistreze profit.

Ionut Negoita este alaturi de fratele lui Robert Negoita(deputat PSD) proprietarul celui mai mare hotel dupa numarul decamere, Rin Grand Hotel (peste 1.000 de camere).

  • Hotelurile controlate de Negoita au avut o cifra de afaceriestimata la 14 milioane de euro, in scadere cu 18% fata de anulanterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO