Companii

RATB cheltuie15.000 € cu transportul de noapte şi recuperează doar 500 €

RATB cheltuie15.000 € cu transportul de noapte şi recuperează doar 500 €

Autor: Andreea Mioara Neferu

11.08.2011, 00:00 1620

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), care a introdus dela mijlocul lunii trecute 46 de autobuze de noapte pe 23 de trasee,nu recuperează din biletele vândute decât 3% din costurile pe carele are cu transportul de noapte.

Astfel, RATB are cheltuieli de circa 63.000 de lei (15.000 deeuro) pe noapte pe cele 23 de linii care circulă prin Capitală dela nord la sud şi de la est la vest, potrivit calculelor ZF careiau în considerare costul estimat de RATB de 6,24 lei pe kilometru,dar şi un traseu mediu dus-întors de circa 20 de kilometri în cazulfiecărei curse. Cu toate acestea, la finalul lunii iulie, doarcirca 1.000-1.500 de călători circulau în fiecare noapte cuautobuzele introduse de RATB, astfel că instituţia nu recupereazădin taxarea călătorilor decât cel mult 1.950 de lei pe noapte(aproximativ 460 de euro), la un preţ de 1,3 lei pe călătorie.

Reprezentanţii RATB susţin însă că îşi vor recupera costurileprin realizarea unor economii cu transportul de noapte alsalariaţilor. "Amortizarea acestor costuri se va realiza prineconomia rezultată ca urmare a desfiinţării serviciilor de noaptedestinate transportului angajaţilor către punctele de lucru şi dinbeneficiile rezultate din exploatarea celor 23 de linii de noapte",a declarat Brînduşa Raeceanu, şef serviciu relaţii publice încadrul RATB.

Totodată, RATB preconizează că numărul de călători va creşte înviitor, în contextul în care bucureştenii se vor obişnui cu acesttransport în comun de noapte.

Compania, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, susţine cănu a angajat noi şoferi pentru transportul de noapte pe cele 23 delinii, având în vedere că programul de lucru al RATB a fost înpermanenţă în sistem turnus, 24 de ore din 24. "Noutatea înschimbul de noapte o reprezintă activitatea controlorilor debilete, a controlorilor de trafic şi a casierilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO