Companii

Răzvan Nicolescu: Ce a fost important pe piaţa energiei în iunie

Răzvan Nicolescu: Ce a fost important pe piaţa energiei...

Autor: Răzvan Nicolescu

07.07.2015, 00:04 703

OPEC este sub presiunea creşterii de producţie din America. Ciocniri de stradă în Armenia cauzate de creşterea preţurilor la energie electrică. Conducta de gaz BRUA este în lista de proiecte prioritare ale Uniunii Europene. Terminalul LNG de la Constanţa rediscutat la Bucureşti. Preţul gazului produs în România a crescut cu 11%, la 1 iulie.

La nivel internaţional este de aşteptat o scădere a cotei de piaţă a OPEC cu aproximativ 5% în următorii 3 ani, datorită, în special creşterii de producţie din America, aşa cum se arată într-un studiu despre starea industriei de petrol şi gaz publicat de Deloitte. Cred că această situaţie va crea premisele unei pieţe mai funcţionale de ţiţei, cu preţuri mai competitive pentru ţările consumatoare. Armenia a fost zguduită de proteste şi ciocniri în stradă cu poliţia ca urmare a deciziei de creştere cu 16% a tarifelor finale la energie electrică. Mai multe zile, mii de oameni au protestat, fiind afectaţi şi de un context de criză economică cu care se confruntă ţara, fapt ce demonstrează impactul şi riscul social pe care îl au preţurile la energie, în ţările cu venituri mici. În ceea ce priveşte UE, Comisia Europeană a început discuţiile despre revizuirea directivei privind energia regenerabilă dar şi în privinţa unei mai bune prioritizări a proiectelor regionale de infrastructură energetică. Este foarte bine pentru România că proiectul de interconector la gaz BRUA rămâne, în urma demersurilor diplomaţilor români, pe lista de proiecte prioritare ale Uniunii Europene, listă a cărei revizuire va fi adoptată formal în acestă săptămână, cu prilejul unei reuniuni din Croaţia. Rămânerea pe acestă listă înseamnă o şansă de a accesa fonduri europene pentru acest proiect ce ar trebui să aducă gazul din Marea Neagră pe piaţa românească şi europeană. Tot în legătura cu gazul natural a avut loc şi o discuţie la Bucureşti despre relansarea proiectului terminalului de gaz lichefiat de la Constanţa care părea abandonat din motive economice. În condiţiile în care mai există şi White Stream dar şi multe alte proiecte regionale cred că România ar trebui rapid să-şi definească o listă de priorităţi, mai ales că aceste proiecte sunt concurente. O altă dezvoltare naţională vizează creşterea preţurilor la gazul natural produs în România cu aproximativ 11%, fără implementarea altor măsuri menţionate în memorandumul de guvern din 2012 aferent acordului cu instituţiile financiare, cum ar fi: încurajarea tranzacţiilor pe bursă, crearea unui comparator de preţuri sau definirea consumatorilor vulnerabili. Efectele acestei decizii, luate pe un trend de scădere a preţurilor regionale, va fi mai vizibilă în facturile de la iarnă ale consumatorilor. În ceea ce priveşte investiţiile din sector, acestea trenează şi în contextul întârzierii aprobării bugetelor unor companii de stat.

Răzvan Nicolescu este preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie şi consultant pe probleme de energie în cadrul Deloitte. În anul 2014 a fost ministrul român al energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO