Companii

RCS&RDS a făcut rost de la bănci de 368 mil. dolari

RCS&RDS a făcut rost de la bănci de 368 mil. dolari

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

08.03.2011, 23:59 111

RCS&RDS, operatorul telecom controlatde omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari, a reuşit să obţină dela un grup de bănci două împrumuturi în valoare cumulată de 368 demilioane de dolari (206 mil. dolari şi 125 mil. euro), pentru a-şiplăti o parte din datoriile anterioare şi pentru a avea bani deinvestiţii.

RCS, cel mai agresiv jucător de pepiaţa telecom, cu afaceri anuale de peste 700 mil. dolari, aveaneapărată nevoie de aceste împrumuturi pentru a merge înainte. Ungrup de bănci format din ING, UniCredit, Raiffeisen, RBS, BRD -SocGen, Fortis a contribuit la sindicalizările realizate deRCS.

Compania, care are acum circa nouămilioane de clienţi care plătesc pentru cablu şi satelit TV,internet, telefonie fixă şi mobilă, este puternic îndatorată şi arenevoie tot timpul de finanţarea băncilor. Teszari a por­nit acummai bine de 15 ani de la un chişc de îngheţată şi a ajuns acum săcontroleze un grup telecom cu operaţiuni în România, Ungaria,Serbia, Italia, Spania, ce valorează peste un miliard dedolari.

Ani de zile RCS şi-a cumpăratconstant rivalii - de la reţele de cartier până la firme de cabluce operau în oraşe mari, este acum în pragul celei mai maritranzacţii, respectiv achiziţia principalului său competitor, UPC.Pentru această operaţiune compania are nevoie de peste 300 mil.dolari, finanţare care este discutată cu bancherii. Dacă va reuşisă cumpere UPC, Teszari ar face din RCS un "monstru" pe piaţatelecom ce va avea peste 10 milioane de abonamente care îi voraduce încasări de aproape un miliard de dolari pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO