Companii

Reactia la competitie: Plaza si Bucuresti Mall le cer retailerilor sa-si prelungeasca programul

29.10.2009, 23:20 47

Dezvoltatorul imobiliar Anchor Grup, care detine centrelecomerciale Plaza Romania si Bucuresti Mall, a hotarat prelungireaprogramului de lucru cu o ora, pana la 23:00, decizie care i-anemultumit pe unii retaileri, mai ales pe cei de fashion(incaltaminte, imbracaminte, accesorii) care spun ca vanzarile nuvor creste semnificativ in acest interval.

"Ne-au comunicat ca fac aceasta miscare pentru atragereaclientilor. Probabil deschiderea mallului Cotroceni Park ainfluentat prelungirea programului, dar retailerii de textile siincaltaminte stiu ca dupa ora 22:00 clientii nu mai trec prinmagazine pentru cumparaturi. Poate pentru zona de entertainment-restaurante, cafenele, cinema - se justifica, dar pentru ceilaltiretaileri nu", explica Mihaela Nicolescu, director HR alretailerului Dinasty Prod, care detine magazinele Alb si Negru siDinasty.

Programul celor doua malluri detinute de Anchor Grup a fost panain aceasta luna cuprins intre orele 10:00 si 22:00, urmand ca dinnoiembrie pana la sfarsitul anului sa se prelungeasca cu o ora.

"Vom prelungi orarul pe perioada sarbatorilor pana la ora 23:00deoarece in ultima vreme tendinta consumatorilor este de a petrecemai mult timp seara in centrele comerciale. Dorim sa venim inintampinarea acestora si am decis sa modificam programul de lucrupentru Bucuresti Mall si Plaza Romania", a declarat Radu Tanasescu,COO al companiei Anchor Grup, proprietarul Bucuresti Mall si PlazaRomania.

El spune ca prelungirea programului de functionare in data de 22octombrie, cand Plaza Romania a implinit cinci ani de la inauguraresi a fost deschis pana la ora 2, a adus un numar record devizitatori, justificand astfel decizia de a prelungi programul siin alte zile. Retailerii par a nu fi insa de aceeasi parere.

"Vom avea cheltuieli suplimentare pentru ca tot ce trece dupaora 22:00 se considera ora de noapte si se plateste dublu. Mai esteproblema transportului in comun. Angajatii nu au cu ce sa seintoarca acasa la acea ora, iar compania va trebui sa le asiguretransportul, ceea ce inseamna alte cheltuieli in plus", spunedirectorul de resurse umane al Dinasty Prod, companie care a rulatin 2008 afaceri de 5 mil. euro.

"Nu avem o firma atat de mare pentru a pune la dispozitie omasina pentru cei trei angajati care lucreaza in tura dedupa-amiaza. Nu suntem de acord cu noua schimbare, despre care nicinu am fost intrebati. Am primit o instiintare din partea malluluiin care scrie despre o clauza din contract potrivit careiadezvoltatorul are dreptul de a modifica orarul, care nu poate fimai mic de 12 ore", spune si un reprezentant al magazinelor deincaltaminte Bata.

Cu o situatie similara s-au confruntat si retailerii din altecentre comerciale in trecut, dar din lipsa vanzarilor dezvoltatoriiau renuntat la noul program. Unirea Shopping Center a prelungit inurma cu doi ani programul pana la 24:00 in perioada sarbatorilor,fara efecte pozitive la nivelul vanzarilor, potrivitretailerilor.

Nici retailerii din Cotroceni Park nu sunt multumiti deprogramul prelungit din weekend (pana la ora 24.00) si spun ca auinaintat ca si cei din Plaza Romania si Bucuresti Mall solicitaripentru reducerea orarului de lucru.

"Nu se justifica costurile, atat cele fixe, pentru curentulelectric, cat si cele cu personalul", este de parere Adrian Cazu,directorul de magazine al Benvenuti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO