Companii

Reacţiile cititorilor ZF la declaraţiile ministrului sănătăţii, care spune că nu e normal să stai la coadă la consultaţii patru - cinci ore: „De 28 de ani aud că «Nu este normal», dar când intrăm şi noi în «NORMAL»?????“

Reacţiile cititorilor ZF la declaraţiile ministrului...

Autor: Alexandra Cepăreanu

08.06.2018, 00:05 615

Cititorii ZF au reacţionat rapid pe Facebook la articolul „Ai mers la medicul de familie şi ai primit bilet de trimitere la specialist. Unde te duci ca să nu plăteşti consultaţia de 200 de lei la privat? Ministrul sănătăţii: Pacienţii sunt chemaţi dimineaţa în spitalele publice şi ajung să aştepte la coadă patru-cinci ore. Nu este normal“, publicat la data de 07.06.2018. Ei s-au arătat iritaţi de declaraţia ministrului sănătăţii Sorina Pintea, care a spus că „nu este normal ca pacienţii să aştepte pentru o consultaţie patru - cinci ore la coadă“.

„Aloooooo, de 28 de ani aud că «Nu este normal», dar când intrăm şi noi în «NORMAL»?????“ a scris într-un comentariu pe Facebook David Rosenberg, unul dintre cititorii aticolului.

Ministrul sănătăţii Sorina Pintea a spus pentru ZF că „din păcate, marea majoritate a spitalelor publice nu şi-au optimizat modul de programare a pacienţilor care ajung în ambulatoriu, deşi programări se pot face din 15 în 15 minute (cât durează o consultaţie). Pacienţii sunt chemaţi dimineaţa şi ajung să aştepte la coadă patru-cinci ore, deşi s-ar putea optimiza modul în care se fac programările“.

Pacienţii sunt ne­voiţi să meargă la clinicile private pentru că la ambulatoriile integrate din spitalele publice sunt disponibili doar câţiva medici, care oferă consultaţii în program limitat. 

 „De ce nu există program normal la spital pentru oamenii care nu îşi permit să lipsească o zi de la muncă stând la cozi? Nu vreau să sune urât, toţi îmbătrânim, dar până la urmă nu este normal să ţii la coadă un copil sau un salariat care lipseşte de la muncă/şcoală pentru că trebuie să aştepte la rând după cineva care nu trebuie să se învoiască pentru asta“, a scris într-un comentariu Adrian D’Eudin.

Un alt cititor al Ziarului Financiar a scris într-un comentariu că „nu este normal ca eu în calitate de angajat şi angajator, care plătesc o grămadă de taxe şi impozite, să mi se spună că nu mai sunt fonduri şi să revin, iar dacă vor fi fonduri mi se vor face analizele. Nu este normal ca în situaţia în care vreau să îmi fac un RMN să fiu programat peste două luni, dacă vreau reducere, iar dacă plătesc preţul întreg se poate face pe loc, asta la privat, că la stat te programează peste cel puţin trei - patru luni...etc...etc“.

Un pacient care a primit de la medicul de familie un bilet de trimitere pentru o consultaţie la specialist (ORL, oftalmologie) găseşte cu greu o programare în baza biletului. Între timp, la privat, tariful unei consultaţii a ajuns la 180 - 200 de lei, în creştere cu peste 20%, actualizarea preţurilor a venit la puţin timp după aplicarea noii legi a salarizării, prin care salariile medicilor de la stat au crescut.

„Păi ţi se spune că s-au terminat fondurile şi trebuie să vii luna viitoare. Unde te duci? Toţi cei care ne conduc susţin că avem de toate“, a scris Ştefan Teodorescu într-un comentariu.

Pacienţii care ajung cu bilet de trimitere în ambulatoriul integrat din spitalele de stat vor sta la coadă, pentru că nu există un sistem de programări ca la privat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO