Companii

Reader's Digest a ajuns prin marketing direct la afaceri de 20 de milioane de euro

Reader's Digest a ajuns prin marketing direct la afaceri de 20 de milioane de euro

Bogdan Vasile, directorul general al Reader's Digest Romania: Realizam o serie de actiuni de extindere pe anumite canale, incercam sa testam si vanzarea online, dar si pe retail.

17.03.2009, 14:29 245

Editura Reader's Digest Romania, parte a grupului international american The Reader's Digest Association, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 26 de milioane de dolari (20 mil. euro) si cu o marja de profit de 16%.

Modelul de business al editurii presupune vanzarea de publicatii prin intermediul marketingului direct, model care se diferentiaza astfel de cel al tuturor editurilor locale de pe piata. Compania opereaza pe o baza de date inchiriata, prin intermediul careia trimite oferta personalizata potentialilor clienti.
"Aproape 70% din veniturile noastre au fost generate prin vanzarea de carti, restul de 30% provenind din reviste, muzica/DVD", a declarat Bogdan Vasile, directorul general al companiei in Romania, in care lucreaza 48 de angajati. El a mai spus ca previziunile pentru anul fiscal in curs (1 iulie 2008-31 iunie 2009) se ridica la 28 de milioane de dolari (22 milioane de euro), in crestere cu aproape 8% fata de anul anterior.
Majorarea veniturilor este explicata prin editarea de 30 de titluri noi, care ar putea genera vanzarea a 630.000 de exemplare in total. Compania este prezenta pe piata cu un numar total de aproape 100 de titluri. "Avem in jur de 200.000 de clienti activi in prezent", a spus el. Printre cartile care s-au vandut cel mai bine din iulie anul trecut pana acum se numara Marile Mistere ale lumii, Marele Atlas Universal (150 de lei) si 1001 remedii casnice (100 lei), in cate 20.000 de exemplare fiecare, ceea ce inseamna incasari de cel putin 1,4 milioane de euro (6 milioane lei).
Reprezentantii companiei au mai spus ca din noiembrie anul trecut au intrat in lantul Diverta cu 10 titluri de carti.
"Consideram ca aceasta poate fi o oportunitate pentru a contrabalansa efectele crizei economice, desi pe noi inca nu ne-a afectat. Realizam o serie de actiuni de extindere pe anumite canale, incercam sa testam si vanzarea online, dar si pe retail", a spus Florin Petrescu, marketing director al editurii. El a mai sustinut ca se asteapta ca vanzarile prin retail sa aduca pana la 5% din veniturile totale.
Principala modalitate de distributie a cartilor editurii o reprezinta livrarile prin intermediul Postei (direct mailing). "Dat fiind faptul ca businessul nostru se bazeaza pe marketing direct, livrarea se efectueaza cel mai mult prin serviciile Postei. Astfel, cheltuielile de distributie se ridica la circa 5 milioane de dolari (3,8 milioane de euro) prin acest canal", a spus el.
Florin Petrescu a mai spus ca anual se realizeaza circa 20 de campanii de promovare a cartilor editate. "Bugetul de marketing alocat se ridica la circa 35% din veniturile totale", a sustinut el.
Revista Readers's Digest se vinde in 100.000 de exemplare lunar, 95% dintre acestea fiind abonamente. "Aproape 10% din cifra de afaceri, adica 2 milioane de euro, este generata de vanzarile revistei", a mentionat Petrescu. Incasarile din publicitate ale revistei se ridica la circa 450.000 de dolari (350.000 de euro), potrivit aprecierilor reprezentantilor companiei. Directorul companiei a precizat ca in aceasta perioada editura este interesata de parteneriate cu diversi publisheri. "Este un moment in care trebuie gasite forme alternative de generare de profit, mai ales in conditiile in care piata de publicitate este afectata. Am purtat deja discutii cu companii de publishing", a spus el.
In Romania, Reader's Digest s-a lansat in primavara anului 2004, cand a fost infiintata editura din Bucuresti.
In octombrie 2005, a fost lansata pe piata revista Reader's Digest, cu un tiraj mediu de peste 100.000 de exemplare. Reader's Digest Association, care a avut incasari de 3 miliarde de dolari (2,3 mld. euro) anul trecut, opereaza in 79 de tari, avand sediul in 45 de state. La nivel global grupul are 4.000 de angajati si publica peste 92 de titluri de revista.
Compania mama Reader's Digest Association, care detine titlul Reader's Digest, publicat in 50 de editii care apar in 21 de limbi, ar putea declara faliment ca urmare a problemelor cu care se confrunta din cauza scaderii pietei publicitare, potrivit Brand Republic.
Pe piata locala exista putini conurenti directi ai editurii, avand in vedere modelul de business care pune accent pe atragerea clientilor prin marketing direct si nu prin vanzarea in lanturi de librarii. Principalii jucatori de pe piata de carte sunt editura Polirom, editura Humanitas, Corint si grupul All.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO