Companii

Recesiunea ar putea relansa piata de medicamente antidepresive, un business de peste 20 de milioane de euro anual

Recesiunea ar putea relansa piata de medicamente antidepresive, un business de peste 20 de milioane de euro anual

Specialistii spun ca in contextul economic actual numarul cazurilor de depresie creste exponential

10.09.2009, 16:27 270

Cresterea in volum este determinata de numarul tot mai mare alpersoanelor depresive care merg la medici pentru tratament. Cutoate acestea, piata antidepresivelor reprezinta sub 1,5% din piatafarma, de 2 mld. euro anul trecut.

Pe de alta parte, in valoare, piata a avut o tendinta destagnare sau de usoara scadere determinata de reducerea pretuluiproduselor de catre Ministerul Sanatatii.

"Piata are insa perspective de crestere in volum pana lasfarsitul anului, iar valoric probabil ca se va mentine la niveluldin 2008. Evolutia in unitati este putin diferita comparativ cu ceain valoare. Acest lucru poate fi explicat atat prin faptul ca auexistat o serie de reglementari date de Ministerul Sanatatiiincepand cu 1.04.2009 care au determinat diminuarea preturilorproducatorilor, precum si prin scaderea puterii de cumparare apopulatiei care a preferat terapiile cele mai ieftine reprezentatede medicamentele generice", a spus Simona Mocanu, business unitmanager al Romastru Trading, companie care se ocupa cu marketingulsi promovarea produselor Wyeth.

Wyeth are pe aceasta piata vanzari anuale de peste 3 mil. euro,potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata CegedimRomania.

Daca reducerea preturilor a tras piata in jos, in ceea cepriveste valoarea, recesiunea va determina o crestere inunitati.

Psihologii sunt fericiti. Au mai multatreaba

"Un alt factor foarte important (care influenteaza aceasta piata- n.red.) este numarul de pacienti diagnosticati cu tulburaridepresive si care primesc tratament. In conditiile actuale aleeconomiei numarul acestora va creste, insa volumul nu va compensapierderea valorica", a spus Mocanu.

Si psihologii sustin aceasta afirmatie. "Nu ma pot plange. Acrescut numarul de consultatii", spune Nicoleta Mihaela Tudor,psiholog in cadrul clinicilor Romar. Asemenea ei tot mai multipsihologi isi vad businessul rotunjit de noii "pacienti" aicrizei.

Pe de o parte este vorba de persoane cu salarii mici, care riscasau au ramas deja fara loc de munca, si au credite luate aniitrecuti, iar pe de alta parte este vorba despre managerii care aucazut din varful piramidei ierarhice si acum incearca sa sereorienteze.

Tudor este de parere ca doar intr-o prima faza recesiunea va dabatai de cap, la propriu, oamenilor. Dupa ce se vor acomoda cusituatia depresiile se vor diminua.

Depresia ar urma sa devina in 2020 a doua problema de sanatatepublica din lume, potrivit datelor Organizatiei Mondiale aSanatatii citate de Lundbeck, unul dintre principalii jucatori peaceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO