Companii

Recrutare ieftina: angajatorii cauta executivi pe site-urile de joburi

09.03.2009, 00:00 412

Companiile care fac angajari la nivel executiv folosesc site-urile de recrutare sau ziarele generaliste, in incercarea de a evita costurile pe care le implica firmele de recrutare sau de head-hunting.

Altex, cel mai mare retailer de electronice si electrocasnice de pe piata locala, a publicat recent un anunt pentru pozitia de manager financiar pe un site de recrutare. Compania de constructii Baumeister, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, a publicat un anunt in presa centrala pentru identificarea unui director executiv.
Si InBev Romania, producatorul brandului de bere Bergenbier si cel
de-al treilea jucator de pe piata locala, a publicat in urma cu cateva saptamani un anunt pentru recrutarea unui director financiar pe un site de joburi. "Daca pana acum pentru pozitiile de top management se apela la firme de recrutare si selectie, acum unele companii recruteaza angajatii valorosi de pe site-uri de profil sau prin intermediul anunturilor in ziare, pentru ca sunt costuri mai reduse. Dezavantajul este ca perioada de recrutare este mai mare", a afirmat Dana Marin, relationship manager in cadrul site-ului de recrutare eJobs.
Din cele 1.067 de oferte de joburi active existente pe site-ul de recrutare Bestjobs, 403 reprezinta solicitari pentru joburi de manageri, pentru care candidatii trebuie sa aiba o experienta de minimum cinci ani.
"Exista o scadere clara a cererilor pentru serviciile de head-hunting in Romania, de pana la 30-40% fata de anul trecut", a declarat Daniela Necefor, managing partner in cadrul companiei de executive search Total Business Solutions (TBS). Preturile pentru recrutarea executivilor prin head-hunting pot ajunge pana la 100.000 - 150.000 de euro.
Pretul unui anunt de recrutare online este cuprins intre 70 si 200 de euro pe luna si variaza in functie de vizibilitate, actualizare - zilnica sau saptamanala -, dar si daca angajatorul prefera ca anuntul sa apara pe home page, potrivit reprezentantilor site-ului de recrutare online eJobs.
"Altex Romania foloseste in prezent cu succes recrutarea online, intrucat oferta site-urilor specializate raspunde necesitatilor actuale intr-o maniera eficienta", spune Monica Pintilie, manager recrutare in cadrul Altex Romania, care are aproximativ 2.000 de angajati. Cu toate acestea, cea mai mare problema in recrutarea pentru pozitii de management pe site-urile de joburi ramane atragerea atentiei executivilor in aceasta directie, dupa ce ani de zile au fost obisnuiti sa fie vanati direct de catre head-hunteri.
Cele mai frecvente modalitati de recrutare sunt departamentele interne de resurse umane, site-urile de recrutare, agentiile de recrutare si anunturile in presa.
Cel mai mare operator de restaurante fast-food de pe piata locala, McDonald's Romania, care intentioneaza sa faca cel putin 500 de angajari in acest an, isi selecteaza angajatii pe doua nivele: punctual (mai ales prin formulare sau direct mailing pentru angajati, metoda folosita in special pentru recrutarea locala) si national, in functie de tintirea angajatilor de care are nevoie compania.
"Cel mai mare impact il au anunturile de recrutare pe TV, insa o importanta deosebita o au si actiunile de tip direct mailing sau participarea la targurile de joburi", precizeaza Cristian Savu, director de comunicare in cadrul McDonald's.
Cele mai ieftine modalitati de recrutare sunt cele care utilizeaza departamentele interne de resurse umane ale companiilor si site-urile de joburi, in timp ce printre cele mai scumpe se numara head-hunting-ul si anunturile TV si cele din presa scrisa specializata.
"Anunturile in ziare se practica mai rar, pentru ca sunt scumpe, iar rata de succes nu justifica de multe ori pretul platit. Totusi, se practica aceasta metoda doar in media de specialitate, pentru pozitii senior", a declarat Mirela Marinescu, recruitment director in cadrul grupului ATP, care ofera servicii de resurse umane si relatii publice.
Daca internetul, departamentele de resurse umane sau recomandarile sunt modalitati de recrutare mai ieftine, acestea prezinta si dezavantaje: perioada de selectie a candidatilor este mai lunga, iar numarul de CV-uri primite este mai mic.
"Au aparut si metode noi de recrutare: daca o companie anunta disponibilizari pentru anumite departamente, concurentii contacteaza compania respectiva si preiau echipele care altfel ar fi fost disponibilizate", explica Ana Giurca, business development manager la firma de consultanta in resurse umane Catalyst Solutions.
Aceasta metoda prezinta doua avantaje: nu presupune costuri, iar oamenii au deja experienta unui loc de munca similar.
Cine recruteaza executivi
Altex, cel mai mare retailer de electronice si electrocasnice de pe piata locala, a publicat recent un anunt pentru pozitia de manager financiar pe un site de recrutare.
InBev Romania, producatorul brandului de bere Bergenbier si cel de-al treilea jucator de pe piata locala, a publicat in urma cu cateva saptamani un anunt pentru recrutarea unui director financiar pe un site de joburi.
Baumeister, companie de constructii controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, a publicat un anunt in presa centrala pentru postul de director executiv.
 
Metode de recrutare
 
Cele mai ieftine
  • Site-urile de recrutare
  • Departamentele interne de HR
  • Recomandari interne
  • Direct mailing la potentiali candidati
  • Preluarea angajatilor disponibilizati
  • Cele mai scumpe
  • Anunturile TV si cele din ziarele de specialitate
  • Agentiile de recrutare si selectare a angajatilor
  • Agentii de head-hunting

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO