Companii

RED pregateste pe un teren de 20 ha din Iasi un proiect in care sa atraga firme IT din Asia

RED pregateste pe un teren de 20 ha din Iasi un proiect in care sa atraga firme IT din Asia

Andrew Stear, managing partner al RED: Nu vom dezvolta speculativ, ci doar pe baza unor precontracte semnate

13.01.2009, 18:07 185

Compania RED Management Capital, dezvoltatorul proiectelor Armonia Center din Arad si Braila, ar putea investi 600 de milioane de euro intr-un proiect mixt format din spatii de birouri, centre de date sau laboratoare IT, situat pe platforma de peste 20 de hectare Terom din Iasi pe care o controleaza.

"Vom demola toate cladirile de pe platforma si vrem sa realizam laboratoare, centre de date si spatii de birouri pe acest teren, in urma unor investitii care ar putea depasi 600 de milioane de euro. Nu vom dezvolta speculativ, ci doar pe baza unor precontracte semnate. Suntem in discutii cu mai multe firme de hi-tech din Asia de Sud-Est si nu numai care ar putea deschide capacitati de lucru aici", a declarat pentru ZF Andrew Stear, managing partner al RED.
Una dintre primele companii mari din strainatate care au ales Iasiul ca locatie pentru o fabrica este Delphi, prezenta atat in Terom, cat si in comuna Miroslava, unde este in con-structie o fabrica de 100 de milioane de euro. 
Lucrarile de constructie la prima etapa a proiectului ar putea incepe spre sfarsitul acestui an, in functie de evolutia discutiilor cu firmele interesate de proiect. RED, alaturi de trei oameni de afaceri de origine romana, libaneza si italiana, au semnat un precontract pentru achizitia unui lot de noua hectare de pe platforma Terom de la firma Romcarbon, in conditiile in care firma detine deja circa 12 hectare de teren in cadrul proiectului de la Iasi.
Lotul de noua hectare este evaluat la 23,4 milioane de euro, iar in schimbul sau Romcarbon va primi un alt te-ren de 14,3 hectare din comuna Miroslava, judetul Iasi, 9,1 milioane de euro, precum si o participatie de 30% din firma Iasi Logistic Parc, care va dezvolta proiectul.
RED este o firma controlata de fondurile de investitii Warburg Pincus si GED, implicata pe piata locala in proiecte a caror realizare ar putea implica investitii de circa un miliard de euro.
Pana in prezent, compania a finalizat doua centre comerciale sub brandul Armonia Center, la Arad si Braila, si are alte proiecte de retail in diferite faze de dezvoltare la Satu Mare, Baia Mare, Giurgiu si Constanta.
 Toate aceste proiecte vor fi ancorate de un hipermarket Carrefour. Compania este totodata implicata si in realizarea unor centre comerciale de mici dimensiuni, in orase precum Husi sau Marghita, precum si in dezvoltarea ansamblului rezidential Natura Residence din Capitala, realizat in parteneriat cu firma spaniola Grupo Lar.
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO