Companii

Reducerea TVA la alimente şi în turism va stimula şi piaţa construcţiilor

Reducerea TVA la alimente şi în turism va stimula şi...

Autor: Andreea Neferu

05.05.2015, 00:05 418

Măsura de reducere a TVA pentru produse agroalimentare de la 24% la 9% începând din luna iunie a acestui an va avea un impact pozitiv şi asupra pieţei construcţiilor, având în vedere că va fi stimulat consumul, astfel că vor fie construite noi spaţii de retail, estimează compania de consultanţă PMR.

„De asemenea, şi activitatea de construcţii de hoteluri este aşteptată să crească în 2015, stimulată în parte şi de decizia guvernului de a reduce TVA la serviciile turistice de la 24% la 9%”, potrivit PMR.

Din luna ianuarie, TVA pentru servicii de cazare s-a redus la 9%.

Un alt element care ar putea stimula piaţa construcţiilor anul acesta este suplimentarea programului Prima casă, iar pe termen mediu şi lung proiectele de infrastructură incluse în Master Planul General de Transport vor reuşi să aibă o amprentă pozitivă asupra sectorului de profil.

Lucrările de construcţii din România au scăzut cu 6,7% anul trecut, în special din cauza contracţiei din sectorul de proiecte inginereşti sau de infrastructură, de aproape 22%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Pe de altă parte, în sectorul rezidenţial s-a resimţit o creştere importantă, de aproape 33%, în timp ce clădirile nerezidenţiale au crescut cu aproape 17%. Aceste creşteri nu au fost însă suficiente pentru a echilibra în ansamblu lucrările de construcţii.

„Construcţiile inginereşti, legate de dezvoltarea infrastructurii de transport şi de energie a ţării, nu au putut ţine pasul cu avansul din zona dezvoltărilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, mai ales din cauza reducerii contribuţiei financiare din partea sectorului public”, potrivit PMR.

O revenire a sectorului construcţiilor, evaluat la circa 9 miliarde de euro, este aşteptată anul acesta, în contextul în care pe timp de criză acesta a înregistrat un declin de 40%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO