Companii

Reff & Asociaţii: Multe proiecte imobiliare din Bucureşti nu sunt vandabile

Reff & Asociaţii: Multe proiecte imobiliare din Bucureşti nu sunt vandabile

Alexandru Reff, partener Reff & Asociaţii

Autor: Cristi Moga

22.03.2012, 00:05 1176

Avocaţii firmei Reff & Asociaţii, care au reprezentat în ultimii ani cel mai activ fond de investiţii imobiliare de pe piaţa locală, compania sud-africană NEPI, apreciază că proprietarii din real estate vor avea de suferit şi după revigorarea pieţei de tranzacţii, în condiţiile în care numeroase proiecte au o calitate scăzută.

"Multe dintre proiectele din Bucureşti nu sunt vandabile, astfel că după dezgheţarea tranzacţiilor vom avea în piaţă o plajă foarte mare de yield-uri (ran­damente în funcţie de care este evaluat preţul de vânzare - n. red.)", a declarat Robert Ioniţă, managerul departa­mentului de fuziuni şi achiziţii al Reff & Asociaţii.

Avocatul i-a asistat în ultimii ani pe sud-africanii de la NEPI la achiziţia unui proiect de birouri în Bucureşti, Floreasca Business Park, a unui parc comercial în Brăila, denumit Promenada, dar şi în tranzacţia din acest an în urma căreia NEPI a preluat parcul de afaceri City Business Center din Timişoara.

Reprezentantul firmei de avocatură atrage atenţia asupra faptului că Planurile Urbanistice Generale (PUG) ale celor mai multe oraşe din România sunt în curs de modificare, etapă după care, teoretic, nu vor mai putea fi obţinute CUT-uri (coeficient de utilizare a terenului) mai mari de 4, fapt ce va determina reducerea gradului de exploatare a terenurilor pentru construcţii.

Cu cât CUT-ul este mai mare, cu atât investitorul poate construi mai mult pe acel teren, inclusiv pe înălţime. Un CUT de 4 de exemplu nu permite în mod normal construirea unor blocuri turn cu mai mult de 10-12 etaje, dar este mai mult decât suficient pentru ridicarea unui mall.

Eoliene la cernut

Avocaţii de la Reff & Asociaţii consideră că în următoarea perioadă se va cerne şi piaţa proiectelor eoliene, domeniu care de doi ani de zile a ocupat semnificativ timpul avocaţilor. "Investitorii în energie eolienă caută să-şi aducă proiectele cât mai aproape de faza de racordare, iar apoi să le vândă unui jucător care să realizeze investiţia.

Un număr mare de proiecte au fost iniţiate de investitorii speculativi, iar fereastra de oportunitate a început să se închidă. Cumpărătorii vor proiecte lipsite de orice risc şi au de unde să aleagă", spune Georgiana Singurel, senior manager în cadrul Reff & Asociaţii.

Afaceri de 2,5 mil. euro

Majoritatea caselor de avocatură de business au avut un an de creştere în 2011, potrivit datelor obţinute de ZF de la zece dintre cele mai mari firme de pe piaţă. Reff & Asociaţii, casă de avocatură afiliată companiei de audit şi consultanţă Deloitte, a înregistrat anul trecut venituri de apro­ximativ 2,5 milioane de euro, în creştere cu 20%, în condiţiile în care numărul de avocaţi a crescut de la 22 la 27, potrivit repre­zentanţilor firmei.

"Pe arii de practică, pilonii rămân departamentul de fuziuni şi achiziţii şi imobiliare, precum şi practica de banking şi capital markets, în timp ce departa­mentul de litigii şi-a dublat ponderea, dar nu a ajuns la nivelul de 20%", a precizat Alexandru Reff, partener în cadrul firmei şi coordonator al departamentului de fuziuni şi achiziţii.

Primele luni ale acestui an au început cu încasări în creştere pentru Reff & Asociaţii, iar firma şi-a bugetat pentru acest an o creştere a veniturilor până la nivelul de trei milioane de euro.

"Nu vedem piaţa ca fiind extrem de favorabilă, în condiţiile în care unele domenii vor stagna. Cu toate acestea, din raţiuni interne, legate de intenţiile regionale ale Deloitte, dar şi ca urmare a dinamicii clienţilor noştri, cred că putem creşte mai mult decât piaţa, care probabil va înregistra o uşoară apreciere. Bugetul pesimist prevede o creştere nu mai mică de 12-15%, în timp ce planul ambiţios merge spre un avans de 20%", a mai spus Reff.

Pe lângă sud-africanii de la NEPI, companie condusă de doi foşi angajaţi ai Deloitte, printre clienţii Reff & Asociaţii se mai numără Bank of Cyprus, compania de construcţii Romstrade sau distribuitorul de medicamente Fildas, potrivit informa­ţiilor furnizate de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO