Companii

Regina Maria cumpără clinica Promed şi intră în businessul de fertilizare în vitro. Firma are benzină de la noul acţionar, fondul de investiţii Advent. Ce va mai cumpăra? - VIDEO

Autor: Ioana David

05.10.2011, 10:50 3951

Operatorul de servicii medicale private Regina Maria, controlat de fondul de investiţii Advent Internaţional, a cumpărat "un pachet mare" de acţiuni la clinica Promed din Bucureşti şi intră pe segmentul de fertilizare in vitro şi medicină materno-fetală.

"Regina Maria şi-a dezvoltat puternic capacităţile din domeniul obstetricii-ginecologiei, iar spitalul a ajuns la o rată de ocupare de 80%. Vrem să închidem ciclul de servicii oferite mamei şi copilului", a spus Wargha Enayati, preşedintele companiei, care mai păstrează 20% din acţiuni.

Promed cuprinde două clinici, una în Bucureşti şi una în Târgovişte şi un laborator tot în Târgovişte.

Deal-ul a vizat numai clinica din Bucureşti care generează anual un business de aproximativ 2 mil. euro, potrivit datelor de la Regina Maria, business estimat să crească după integrare.

Un proiect de 2 mil. euro

"Împreună cu Silviu Predoi (directorul general al Promed- n.red.) dezvoltăm partea de medicină materno-fetală. Extinderea în ţară face obiectul unei alte strategii şi în momentul de faţă Târgovişte nu reprezintă o prioritate", a spus Fady Chreih, directorul executiv al Regina Maria.

Medicii din cadrul Promed colaborau deja cu Regina Maria şi se vor muta într-un spaţiu amenajat în cadrul spitalului de obstetrică-ginecologie (maternitate) pe care Regina Maria îl operează în zona Băneasa.

Compania care în trecut purta numele Centrul Medical Unirea a inaugurat în decembrie 2008 această unitate în urma unei investiţii de peste 5,5 mil. euro.

Preluarea Promed împreună cu investiţiile în echipamentele necesare se ridică la aproximativ 2 mil. euro, potrivit datelor clinicii Regina Maria.

"Am primit multe oferte, decizia finală nu a fost bazată pe preţ, ci pe posibilitatea partenerului de a dezvolta împreună cel mai mare centru din România de medicină materno-fetală şi infertilitate", a spus Silviu Predoi, directorul general al Promed care îşi păstrează această funcţie şi în cadrul noului centru.

Acţionarii Promed erau familia Predoi şi un alt acţionar. Casa de avocatură care a asigurat consilierea acţionarilor Promed este bpv Grigorescu Ştefănică.

Silviu Predoi a fost în trecut directorul medical al spitalului Life Memorial Hos pital al MedLife.

"Colaboram (înainte de achiziţie - n.red.) cu echipa Promed în spital, şi cunoscându-i am decis că e natural să facem acest lucru. Am căutat o echipă cu experienţă", a mai spus Fady Chreih.

El a explicat că Regina Maria a luat în calcul două scenarii: o echipă locală cu experienţă sau una străină care să formeze un colectiv în România. În final au ales prima variantă.

Statul şi privatul, cu ochii pe fertilizarea in vitro

Despre piaţa de fertilizare in vitro, Wargha Enayati spune că este fragmentată, cu câţiva jucători aflaţi la început de drum care acum îşi cristalizează businessul.

Printre jucătorii de talie mare din industria serviciilor medicale private care au centre de fertilizare in vitro se numără Polisano.

Grupul controlat de omul de afaceri sibian Ilie Vonica a investit anul acesta un milion de euro în deschiderea unui centru de fertilizare in vitro în Bucureşti.

Acesta este al doilea centru al companiei după cel de la Sibiu, deschis în 2006. Fertilizarea in vitro a intrat însă şi în atenţia autorităţilor, anul acesta Ministerul Sănătăţii lansând un program de fertilizare in vitro cu un buget de 4 mil. lei (aproape 1 mil. euro) prin care decontează costul unei proceduri după un buget prestabilit.

"De două ori pe săptămână primim oferte să preluăm clinici"

Regina Maria intră în categoria clinicilor private care investesc într-o extindere agresivă. Spre exemplu, anul acesta printre proiecte se numără deschiderea unei clinici în mallul Sun Plaza, una în zona Lujerului, în zona Floreasca, dar şi un spital de obstetrică- ginecologie la Braşov, care face parte dintr-un campus medical dezvoltat în parteneriat cu Teo Health, un furnizor local.

"Dimensionăm reţeaua în funcţie de oportunităţile de dezvoltare, adică de spaţiile pe care le găsim şi planurile strategice. (…) Am închis unele clinici (de exemplu în Pipera sau Piaţa Muncii - n.red.), dar am deschis cabinete", a mai spus Fady Chreih.

Wargha Enayati, fondatorul companiei, spune că de două ori pe săptămână primeşte oferte de a prelua alte clinici, iar în prezent are pe masă două posibilităţi de achiziţii "destul de mari".

"Mulţi (investitori - n.red.) au crezut că dacă au bani şi deschid un spital este o chestie profitabilă. (…) Sunt la vânzare de la centre de imagistică până la spitale mari", a spus Enayati. El a adăugat că piaţă există, dar pentru sistemele integrate.

"Dacă ai toate serviciile integrate şi poţi să faci cross selling între ele, dacă ai o echipă de medici, atunci businessul merge", a completat Enyati.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Centrul Medical Unirea SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 71,2 milioane de lei (17 milioane de euro), în timp ce Euroclinic Hospital a avut afaceri de 34 milioane de lei (8 milioane de euro), iar Euroclinic Medical Centers de 10,2 milioane de lei (2,4 milioane de euro).

Regina Maria a cumpărat Euroclinic anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO