Companii

Reindustrializarea României. Chimia, industria cu cel mai mare deficit comercial din economie: 4 mld. euro în 2016

Reindustrializarea României. Chimia, industria cu cel...

Autor: Dana Ciriperu

26.06.2017, 00:07 1476

Industria chimică (substanţe şi produse chimice) a exportat anul trecut produse de 1,6 mld. euro şi a importat de 5,6 mld. euro, astfel că de­ficitul de 4 mld. euro anul trecut pla­sează sectorul în topul defi­ci­telor în comerţul in­ternaţional de bunuri.

Virgiliu Băncilă, preşedintele combi­na­tului Chimcomplex Borzeşti, parte a grupului SCR, spunea recent că în România a dispărut producţia de cau­ciuc sintetic, fibră sintetică, polistiren, polietilenă, producţia de pesticide, iar piaţa locală a devenit astfel o prizo­nieră a importurilor.

Cei mai mari zece jucători din industria chimică adunau 12.000 de angajaţi în 2007, însă anul trecut aceste firme mai aveau doar 5.800 de salariaţi, dat fiind faptul că sectorul a fost zgu­duit de intrarea în faliment a pro­ducătorului de sodă calcinată GHCL Upsom Ro­mânia (UPS), dar şi de două mari insolvenţe, a pro­du­cătorului Olt­chim şi a combina­tului Amo­nil Slo­bozia. Oltchim Râm­­­nicu Vâl­cea, liderul produ­că­torilor din in­dus­tria chi­mică în 2007, în insolvenţă în pre­zent, şi-a re­dus semnificativ afacerile de la 524 mil. euro în 2007 la doar

169 mil. euro anul trecut, coborând pe locul doi în topul din industria chimică. Numărul de salariaţi a scăzut dramatic în ultimii zece ani, de la 4.800 în 2007 la doar 1.900 de angajaţi anul trecut, arată aceeaşi sursă.

Ziarul Financiar organizează astăzi o conferinţă pe tema reindustrializării României pentru a vedea cât de fezabil este un astfel de proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO