Companii

Relad, al doilea distribuitor farma, joaca pe cartea extinderii regionale

Relad, al doilea distribuitor farma, joaca pe cartea extinderii regionale

Numarul distribuitorilor de medicamente cu un rol important pe piata a inceput sa scada din 2006

14.05.2007, 14:02 284

Grupul de firme Relad, cu activitati de import si distributie de medicamente, are in vedere iesirea pe pietele din regiune, intr-o ampla miscare de consolidare a businessului.
Relad este al doilea jucator de pe piata locala a distributiei de medicamente, lider fiind compania Mediplus, parte a grupului A&D Pharma. Afacerile Relad ar putea sari de 250 milioane de euro anul acesta.
"Ca orice jucator activ, Relad investigheaza constant noi oportunitati de crestere a afacerii, fie in interiorul, fie in exteriorul tarii. La ora actuala, dincolo de intentia de a ne consolida si mai mult pozitia in piata autohtona de distributie de medicamente, am decis sa exploram oportunitati de dezvoltare in afara limitelor in care am operat pana acum. Astfel, suntem interesati de dezvoltarea de noi afaceri in zona balcanica, dar nu am decis inca ce tip de afacere vom derula prioritar", a declarat pentru ZF, Robert Popescu, presedintele Relad.
El a spus ca deocamdata nu exista planuri in ceea ce priveste modul in care se va derula aceasta extindere.
"Tinand cont ca, docamdata, suntem in faza de investigare a oportunitatilor de dezvoltare de business in zona balcanica, un raspuns la aceasta intrebare ar fi prematur", a mai spus Robert Popescu.
Aceste schimbari de strategie au determinat si reorganizari ale top managementului Relad.
Astfel, Robert Popescu, care ocupa fotoliul de director general, a fost numit presedinte al Relad si a preluat toate atributiile din sfera dezvoltarii strategice de business, precum si din domeniul relatiei cu mediile financiare.
Unul dintre obiectivele sale principale este cresterea vizibilitatii Relad pe pietele financiare internationale.
Fotoliul de director general este in aceste conditii ocupat de Marius Corcoman, care coordoneaza toate activitatile din Romania in domeniul distributiei de medicamente.
Fostul director executiv, Valentin Toncean, a fost numit vicepresedinte al companiei si este responsabil cu dezvoltarea activitatilor si implementarea strategiei Relad la nivel regional.
Recent, Adunarea Generala a Actionarilor a Relad a aprobat contractarea de finantari de maxim 60 mil. euro. Creditul va fi garantat prin creante, stocuri de marfa, constituirea de garantii reale mobiliare asupra conturilor bancare detinute de Relad Pharma si Relad International, precum si alte garantii.
"Suma de 60 de milioane de euro reprezinta mandatul dat Consiliului de Administratie Relad pentru a finanta activitatile curente ale companiei. Aceasta suma nu este neaparat contractata, ci reprezinta mai degraba limita de responsabilitate si libertate investitionala acordata Consiliului de Administratie Relad", a spus Robert Popescu.
Febra atragerii de finantari, fie ca imbraca forma contractarii de credite sau a listarii pe piete de capital straine, a cuprins piata locala inca de anul trecut, cand mai multi jucatorii si-au anuntat intentii in acest sens.
"Ca orice mare companie consideram ca listarea la o bursa este o optiune demna de luat in seama, insa deocamdata nu exista o decizie in acest sens", a spus Robert Popescu.
Compania de distributie a Relad, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 539,3 mil. lei (153 mil. euro), potrivit datelor financiare preliminare ale companiei.
In 2005, compania a terminat cu afaceri de 411,4 mil. lei (113,5 mil. euro). Profitul distribuitorului Relad a atins 26 mil lei (7,37 mil euro) in 2006, fata de 19,7 mil. lei (5,4 mil. euro) in 2005, potrivit datelor preliminare.
Grupul Relad, incluzand aici si segmentul de import, si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de peste 250 mil. euro. In cadrul Relad lucreaza 800 de persoane, dintre care forta de vanzari este formata din peste 275 de reprezentanti, operatori telephone sales si agenti de distributie, iar echipa de promovare este formata din peste 30 de reprezentanti medicali.
Relad opereaza un depozit central si 16 depozite locale cu toate facilitatile de stocare si un parc de masini de peste 400 de vehicule.
Depozitul central din Bucuresti are o capacitate de 7.000 de metri cubi. Actionarii Relad Pharma sunt Relad International (99,6938% din actiuni), Expert Finance International (0,1224%) West Management International (0,1163%), Zigu Sterie (0,0613%), Relad Logistic (0,0062%).
Pe de alta parte, actionarii Relad International sunt West Management International (40%), Expert Finance International (40%), Zigu Manu Tiberius Marius (20%), potrivit datelor din Monitorul Oficial.
Principalii concurenti ai Relad pe segmentul distributiei de medicamente sunt Mediplus, parte a grupului A&D Pharma, Farmexim, Farmexpert, Polisano, Europharm Distributie.
In prezent exista cateva zeci de distribuitori semnificativi, insa numarul lor a inceput sa scada, pe piata aparand incepand cu 2006 si primele fuziuni si achizitii importante.
Reprezentantii companiilor de profil spun insa ca numarul tranzactiilor din distributie va fi mai mare in 2007, cand se asteapta intrarea numelor grele de pe plan european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO