ZF 24

Renault aduce din Brazilia în Europa modelul Logan cu transmisie automată

Autor: Bogdan Alecu

06.09.2015, 00:00 2123

Dacia va prezenta în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, la mijlocul lunii septembrie, o nouă gamă de modele Logan şi Sandero care în premieră vor fi echipate cu o nouă cutie de viteze automată Easy-R.

Aceasta nu este însă o cutie de viteze automată în adevăratul sens, ci una manuală automatizată, cunoscută în industrie sub denumirea de cutie de viteze robotizată.

Renault a lansat iniţial această cutie de viteze pe modelul Logan din Brazilia încă din 2014, cu motorizarea pe benzină de 1,6 litri, care însă nu este disponibilă şi în Europa, cel mai probabil aici fiind cuplată fie cu cel de 1,2 litri şi 75 CP, fie cu cel de 0,9 litri TCe şi 90 CP. Francezii urmează astfel strategia de a lansa sub brandul Dacia modele sau echipamente care au fost iniţial lansate sub marca Renault. Cel mai recent exemplu este ediţia limitată Logan 10 ani lansată anul trecut în România, care era un Renault Symbol cu sistem de climatizare automată, pe care au fost „adaptate“ emblemele Dacia.

Cutia de viteze robotizată este o versiune mai ieftină a unei cutii automate prin care se elimină pedala de ambreiaj, aşadar cel mai probabil costul unui astfel de model nu va creşte semnificativ în raport cu varianta cu transmisie manuală. Acelaşi sistem a mai fost utilizat pe modelele Peugeot şi Citroën, dar şi pe modelele smart, maşinile de oraş ale Daimler. În timp ce pentru gama Logan grupul francez a preferat o soluţie mai accesibilă, SUV-ul Duster din India, vândut sub brand Renault, dispune de o cutie de viteze automată modernă cu dublu ambreiaj.

Alături de noile modele cu transmisie automată Dacia va prezenta la Frankfurt, pe data de 15 septembrie, o ediţie actualizată a SUV-ului Duster, cu noi echipamente şi îmbună­tă­ţiri ale designului.

Lansarea noilor versiuni vine în contextul în care următorul model nou din gama Dacia ar fi lansat abia anul viitor, când sunt aşteptate versiunile facelift ale Lodgy şi Dokker, lansate în 2012, în timp ce următorul model complet nou va fi cea de-a doua generaţie a lui Duster, care va veni cel mai probabil în 2018. Atunci uzina de la Mioveni va ajunge la un grad de automatizare de 20%, faţă de 5% în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO