Companii

Renovarea Intercontinental, mai scumpa cu 15 mil. euro. Finalizarea, amanata cu doi ani

Renovarea Intercontinental, mai scumpa cu 15 mil. euro. Finalizarea, amanata cu doi ani

Marten Schoenrock a preluat conducerea hotelului Intercontinental la inceputul anului

06.05.2009, 17:55 201

Hotelul Intercontinental din Bucuresti, controlat in proportie de 50% de compania elvetiana RHIC Holding, si-a reevaluat in crestere cu 15 mil. euro valoarea totala a lucrarilor de renovare, program inceput de actionarii unitatii de cinci stele din centrul Capitalei in toamna anului 2008.

Initial, programul de renovare al hotelului bucurestean era estimat la cateva milioane de euro si urma sa fie finalizat pana la sfarsitul lui 2009, in program intrand 104 camere care sunt deja inchise.
In ultimul raport al companiei, valoarea totala a renovarii se ridica la 35 mil. euro, termenul de finalizare fiind astfel prelungit cu inca doi ani, pana in 2011, potrivit lui Marten Schoenrock, general manager al Intercontinental Bucuresti. In plus, alte 26 de camere situate la etajul 20 al hotelului au fost inchise si vor intra si ele in renovare.
Astfel, hotelul Intercontinental mai are operationale 257 de camere, dintr-un total de 387 de camere.
Marten Schoenrock, germanul care a preluat conducerea hotelului Intercontinental la inceputul anului si sub mandatul caruia se vor derula operatiunile de renovare ale hotelului spune ca nu are prea multe date legate de obtinerea finantarii.
"Banii vor veni de la compania proprietara, mai multe informatii nu pot oferi", argumenteaza Schoenrock, care spune ca prima faza a programului este renovarea etajului 21 care are sali de conferinte si un club si la care au inceput deja lucrarile la inceputul anului. "Din cauza unor restrictii tehnice cele 26 de camere de la etajul 20 nu mai sunt disponibile pentru clienti. Pana in august vom finaliza lucrarile la acest etaj", a spus el.
Designerul care se va ocupa de acest proiect este compania engleza Virgile and Stone.
 
Cum s-a ajuns la un buget de renovare de 35 mil. euro
"Din pacate, previziunile privind costurile pentru renovare continua sa creasca fata de prima estimare prezentata anul trecut. Costul total ar depasi 35 de milioane de euro si pot aparea si alte surprize putin imbucuratoare", a spus Thomas Moser, presedintele Consiliului de Administratie, in raportul transmis Bursei de Valori.
Imtech, o firma olandezo-germana in domeniul ingineriei, a executat analize detaliate ale hotelului, iar investigatiile au evidentiat existenta unor deficiente structurale si nevoia de a le remedia, acestea facand obiectul programului de renovare. Concluzia a fost ca numai o inlocuire totala a tuturor sistemelor, de incalzire, de racire, a conductelor pentru apa, a sistemelor de securitate poate duce la evitarea unor viitoare surprize sau la intreruperea operarii funtionale. "Renovarea presupune un necesar substantial de numerar si posibilitati de finantare. In cadrul Adunarii Generale Extraordinare din mai se vor prezenta mai multe detalii si strategii", a precizat Moser.
Pana la inchiderea editiei, Moser nu a raspuns insa solicitarilor trimise de ZF.
 
Pe minus si in primul trimestru
Intercontinental a inregistrat anul trecut pierderi de 2,6 mil. euro, de peste doua ori mai mici decat in 2007. Cifra de afaceri a scazut anul trecut cu 0,85% fata de anul precedent, la 50,7 mil. lei (13,7 mil. euro), in conditiile in care gradul de ocupare a fost mai mic cu 10%, iar tariful mediu pe camera a fost mai mare cu 12%.
Tendinta de scadere a continuat si in primul trimestru de anul acesta, cand Intercontinental a inregistrat venituri in scadere cu 8-10% fata de aceeasi perioada a anului trecut si un grad mediu de ocupare de 45-50%, potrivit lui Schoenrock. De altfel, seful Intercontinental considera ca tendinta de scadere se va mentine pana la finalul anului, fiind estimat un grad de ocupare de 50%, similar cu anul trecut.
 "A scazut numarul turistilor de business care s-au cazat in primele trei luni. Incercam sa atragem turisti si pe partea de leisure pentru a ocupa camerele in timpul weekend-ului. Circa 65% din veniturile incasate au fost aduse de segmentul de cazare, restul din food & beverage", a spus Schoenrock.
Intercontinental este controlat de RHIC Holding, fata de care are si un credit de rambursat in valoare de 18,7 milioane de franci elvetieni (50 milioane de lei). Compania a platit pana acum doar dobanzi in contul creditelor, negociind reesalonarea acestuia din cauza cheltuielilor de renovare.
"Din cauza surprizelor neasteptate de pana acum, previziunile generale pesimiste privind sectorul hotelier in 2009 si practic absenta surselor de finantare externe vor influenta deciziile noastre curente. Nu este exclus sa recurgem la reprogramari si amanari ale unor lucrari pentru a fi in masura sa asiguram fluxul de numerar necesar", precizeaza Moser in raport. El mai spune ca in actualele conditii ale pietei "putem planifica viitorul, dar trebuie sa supravietuim zi de zi", acesta fiind motivul pentru care nu ofera promisiuni legate de o data si solicita rabdare.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO