Companii

Reportaj ZF: Cum cauta Petrom petrolul din Marea Neagra cu un "monstru marin" de 160 mil. dolari

Reportaj ZF: Cum cauta Petrom petrolul din Marea Neagra cu un "monstru marin" de 160 mil. dolari
11.08.2009, 00:00 422

Un echipaj de 50 de oameni, din care 25 au salarii incepand de la 80.000 de dolari pe an, va culege datele care-i vor permite Petrom sa ia o decizie majora: sa faca sau nu un pariu cu Marea Neagra pe resursele care se pot ascunde acolo.
Petrom are concesionate in Marea Neagra doua perimetre cu o suprafata de circa 14.000 de kilometri patrati. Perimetrul Neptun, cel care va fi explorat de compania romaneasca impreuna cu ExxonMobil, are o arie de 9.900 de kilometri patrati, din care circa o treime va fi analizata.
Prima faza a lucrarilor de explorare este un program de achizitie de seismica 3D.
Acest lucru consta in producerea unor unde acustice si apoi inregistrarea undelor reflectate de straturile geologice, sau cum spun oamenii de pe vapor, se face o radiografie tridimensionala a straturilor geologice, radiografie care poate ajunge si la adancimi de 7.000 de metri.
Utilizarea tehnologiei de achizitie seismica 3D permite identificarea celor mai promitatoare zone pentru potentiale zacaminte de hidrocarburi la adancimi de mai multi kilometri sub nivelul marii.
Dupa cele circa 90 de zile de seismica, urmeaza interpretarea datelor, care poate dura intre 2 si 6 luni. Pe aceasta radiografie, posibilele rezerve de titei apar ca niste cocoase, ca "niste pahare intoarse", care nu de fiecare data sunt pline.
Singura modalitate de a afla daca sub acele cocoase este sau nu petrol este de a fora o sonda, iar la adancimi mari costurile pot ajunge pentru o singura unitate si la 100 de milioane de euro.
Pariul este unul enorm, iar riscurile sunt pe masura pentru ca rata de succes pentru astfel de explorari este de circa 10-15%, iar rata de recuperare a unui zacamant este de 35-40%.
Lucrarile initiale de explorare se efectueaza cu al doilea cel mai mare vas de achizitie seismica din lume, Geo Celtic, vas operat de compania norvegiana Fugro-Geoteam.
Nava care valoreaza 160 de milioane de dolari a sosit in portul Constanta pe data de 4 august, are o lungime de 100 de metri si o latime de 28 de metri.

Un salariu de incepator: 80.000 de dolari
Echipajul Geo Celtic care va culege datele pentru Petrom si Exxon are circa 50 de membri de mai multe nationalitati, din care 25 de oameni sunt specializati pe activitatile de seismica.
"Membrii echipajului lucreaza cate cinci saptamani pe nava, iar apoi stau cinci saptamani pe uscat. Salariul de inceput al un angajat pe partea de achizitie seismica este de circa 80.000 de dolari pe an, cu regimul acesta de lucru", spune un membru al echipajului. In saptamanile in care lucreaza, angajatii fac ture de cate 12 ore, restul de 12 ore putand sa si-l petreaca asa cum vor.
 
Sauna, sala de forta si PlayStation 3

Cei 50 de membri ai echipajului, care au o medie de varsta de circa 40 de ani, in cele 12 ore libere de care beneficiaza au mai multe optiuni de petrecere a timpului, vasul de 100 de metri lungime fiind dotat cu mai multe "centre de distractie".
"Nu se ingrasa oamenii aici pentru ca au ce face in timpul liber. Avem sauna, sala de spinning (cu biciclete fixate de podea - n.r.), sala de forta, piscina. Daca vor, avem pe cineva care le poate face un intreg program de intretinere. In plus, avem si campionate de ping pong", spune Mark Strachan, managerul vasului, care lucreaza pentru compania Fugro-Geoteam.
Vaporul mai are in dotare si o sala de asteptare pentru imbarcarea in elicopter unde pe durata sederii membrii echipajului pot juca un fotbal, dar de data aceasta gratie unui PlayStation 3.
Geo Celtic mai are in dotare un cabinet medical echipat cu tot ce se gaseste intr-o sala de urgenta. Vaporul are si un restaurant unde nu se gaseste nici macar o picatura de alcool.
 
Am simtit si noi criza, dar acum este bine
Potrivit lui Mark Strachan, criza isi face simtite efectele si asupra activitatilor de seismica 3D, dar acum lucrurile incep sa-si revina odata cu intrarea pretului barilului de petrol pe un trend ascendent.
"La 60-70 de dolari barilul de petrol, pentru o companie petroliera devine rentabil sa faca o achizitie de seismica 3D. Am simtit, si simtim si noi criza, prin faptul ca cererea pentru astfel de lucrari a fost confruntata cu o scadere, dar lucrurile incep sa-si revina. Oricum, anul trecut, cand barilul ajunsese la peste 140 de dolari, cererea era atat de supraincalzita, incat situatia devenise amuzanta", spune Strachan.
Printre cele mai periculoase slujbe de pe acest vapor sunt cele ale oamenilor care lucreaza pe punte, care practic lanseaza la apa dispozitivele care culeg datele din adancuri. Ei sunt coordonati de un sef a carui titulatura nu indica nici macar o secunda responsabilitatile care apasa pe umerii lui.
Directorul operational al vaporului se numeste "party chief" (seful de distractii), dar de fapt el reprezinta "ochii si urechile vasului", dupa cum spune chiar Strachan.
"Capitanul trebuie sa fie cel mai odihnit om de pe vapor", spune Strachan.
 
Kazahstan, Rusia, Marea Neagra, intr-un an
Petrom a anuntat de la inceputul acestui an mai multe realizari in ceea ce priveste activitatea de explorare. Astfel, compania a inceput recent productia pe un nou zacamant din Kazahstan, Komsomolskoe, cu rezerve de circa 34 de milioane de barili.
Odata cu inceperea extractiei, Petrom va ajunge la o productie de 20.000 de barili pe zi in Kazahstan, in 2010 din care jumatate vor proveni din zacamantul Komsomolskoe, iar restul din alte zacaminte pe care compania le are acolo.
Totodata, Petrom a gasit atat titei, cat si gaze naturale in regiunea Saratov din Rusia la trei ani dupa ce si-a facut intrarea pe aceasta piata-cheie in ceea ce priveste rezervele de hidrocarburi.
Potrivit unor declaratii recente ale oficialilor Petrom, zacamantul Neptun din Marea Neagra ar putea intra in faza de productie in circa 4-6 ani, urmand sa fie impartita intre cei doi parteneri de proiect, Petrom si ExxonMobil, in cote care vor fi stabilite ulterior.
Pentru dezvoltarea zacamantului din Marea Neagra, cele doua companii ar putea investi sute de milioane de euro, dar pana in prezent nu a fost data vreo suma exacta.

Un gigant la apa

  •   Valoarea navei de achizitie seismica 3D: 160 de milioane de dolari
  •   Lungime: 100 de metri
  •   Latime: 28 de metri
  •   Membri echipajului: 50, din care doar jumatate sunt pe partea de seismica
  •   Salariul de inceput pentru un angajat pe partea de seismica 3D: 80.000 de dolari pe an
  •   Durata achizitiei de seismica 3D: circa 90 de zile
  •   Durata interpretarii datelor: 2-6 luni
  •   Suprafata permetrului explorat: 3.000 de kilometri patrati
  •   Perioada in care ar putea incepe productia: 4-6 ani
  •   Valoarea unei sonde de explorare la mare adancime: pana la 100 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO