Retail&Agrobusiness

Agent Green, ONG de mediu: La Sarmizegetusa Regia, arbori de dimensiuni uriaşe au fost tăiaţi şi s-au prăbuşit peste zidurile cetăţii capitalei dacice

Agent Green, ONG de mediu: La Sarmizegetusa Regia, arbori...

Autor: Roana Rotaru

08.02.2018, 11:18 383

Agent Green, o organizaţie neguvernamentală şi non profit de protecţie a mediului, atrage atenţia că tăierile pădurilor de fag de la Sarmizegetusa Regia afectează ireversibil situl arheologic, monument UNESCO.

Situl, un teren care cuprinde vestigii arheologice, ce reprezintă habitatul uman din diferite etape ale evoluţiei sale, a fost închis publicului la 22 ianuarie în vederea defrişării, însă imagini surprinse cu drona arată arbori de dimensiuni uriaşe care au fost tăiaţi şi s-au prăbuşit peste zidurile cetăţii capitalei dacice, potrivit reprezentanţilor Agent Green.

Tăierile au fost realizate sub pretextul protejării sitului arheologic şi a vizitatorilor, însă s-au făcut în mare parte în afara traseului turistic, potrivit sursei citate.

 „Tăierile s-au făcut sub pretextul protejării sitului, dar s-au soldat cu distrugeri ale acestuia. Au urcat cu utilajele mari până pe acropola cetăţii şi în zona sacră. Au răvăşit adânc solul, deşi ştiau că stratul arheologic se află la doar câţiva centimetri adâncime. Arborii doborâţi peste fortificaţia cetăţii au afectat porţiuni din zidul antic. Au trecut cu TAF-ul peste plintele unui templu. E vorba de distrugeri care se sancţionează conform legii (...)Este halucinant ce se întâmplă acolo”, a spus Aurora Peţan, istoric şi preşedinte al Fundaţiei Dacica.

Potrivit reprezentanţilor Agent Green, administraţia sitului intenţionează să defrişeze definitiv 17 din cele 18 hectare pe care se întinde situl UNESCO. Tăierile începute la 22 ianuarie includ primii 103 arbori din care se tăiaseră deja 80 pâna la 1 februarie.

Marea majoritate a lemnului extras are o mare valoare economică, potrivit reprezentanţilor Agent Green, care spun  că  au încercat să intre în cetate pentru a observa situaţia, însă Vladimir Brylynskei, administratorul sitului, le-a spus că accesul nu este permis.

Agent Green şi Fundaţia Dacica fac apel la Ministerul Culturii, Garda Forestieră şi Garda de Mediu să suspende orice lucrări în sit, să îl sigileze şi să demareze un control amplu. De asemenea, Agent Green cere anularea definitivă a planurilor de defrişare pentru cele 17 hectare.

Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului Dac, a fost întemeiată în a doua jumătate a sec. I î.Hr. şi a funcţionat aproximativ un secol şi jumătate, până la cucerirea ei de către romani, în anul 106 d.Hr. După această dată, pădurea a crescut peste ruine, iar această simbioză istorie-natură s-a perpetuat timp de aproape două milenii, până astăzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO