Retail&Agrobusiness

Analiza regiunilor în funcţie de exporturi. Moldova rămâne „prizoniera“ industriei textile, cu salarii de 1.200 de lei şi fără infrastructură

Analiza regiunilor în funcţie de exporturi. Moldova...

Autor: Cristina Roşca

30.09.2015, 00:08 2321

România este împărţită în trei zone care s-au dezvoltat diferit atât din punct de vedere economic, cât şi cultural.

Lipsa investiţiilor din in­fra­struc­tură a izolat Mol­dova de restul României, ajun­gând să fie „captivă“ în mâinile producătorilor de textile, haine şi încălţăminte, care plă­tesc salarii ce se învârt în jurul a doar 250 de euro, de două ori mai mici de­cât în vestul ţării, o zonă care s-a po­zi­ţionat ca un hub al industriilor auto şi IT.

Apropierea de Occident, atât din punct de vedere geografic cât şi cultu­ral, a transformat Transilvania şi Bana­tul într-un hub al industriei auto, astfel că în judeţe precum Arad, Braşov, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Se­verin şi Sibiu, cel puţin trei dintre cei mai mari cinci exportatori sunt produ­că­tori de componente auto.

A treia re­giune a ţării este Mun­tenia, dusă în spa­te însă de Bu­cureşti şi împrejurimi.

Industria auto, principalul motor al exporturilor locale, şi-a stabilit sediul în Transilvania şi Banat, de unde trimite peste graniţe componente auto de 11,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO