Retail&Agrobusiness

ANIF se declară pregătită să asigure apă pentru irigarea a 800.000 hectare de teren agricol

ANIF se declară pregătită să asigure apă pentru...

Autor: Roana Rotaru

20.06.2017, 12:42 209
Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) anunţă că modificările aduse Legii Irigaţiilor au intrat în vigoare, modificări prin care fermierii primesc apă gratuit pentru irigaţii până la staţiile de punere sub presiune, meţionând totodată că instituţia este pregătită să asigure apă pentru irigarea a 800.000 hectare de teren agricol.
 
„Prin această lege s-a creat cadrul juridic pentru acordarea apei gratuit fermierilor, facilitate acordată de statul român prin ANIF”, a declarat Directorul General Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Florin-Ionuţ Barbu.
 
Pentru acest proiect se asigură 90 mil. lei din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Fără a avea însă infrastructura principală de irgaţii refăcută apa „gratis” nu va putea ajunge la fermier.
 
România dispune de 1,015 miliarde de euro pentru perioada 2016 – 2020 pentru pentru reabilitare infrastructurii principale de irigaţii care alimentează o suprafaţă de circa 2 milioane hectare, bani alocaţi prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii. Până acum doar 100 mil. euro au fost cheltuiţi, potrivit reprezentanţilor MADR.
 
În 1989 suprafaţa irigată a României era de 3,2 mil. de hectare, faţa de 145.000 de hectare irigate la sfârşitul anului 2014 potrivit MADR, lipsa unui sistem eficient de irigare fiind unul din principalele motive pentru rezultatele slabe din producţia agricolă anuală, deoarece agricultură românească este încă prea dependentă de condiţiile meteorologice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO