Retail&Agrobusiness

ANSVSA: Pentru pesta porcină s-au plătit despăgubiri de 148.140 lei, urmează alte 2 milioane de lei

ANSVSA: Pentru pesta porcină s-au plătit despăgubiri...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

03.08.2018, 14:54 409

La nivel naţional, până la data de 2 august, au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

De la data confirmării prezenţei pestei porcine africane (PPA) în ţară, pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 porci mistreţi şi au fost ucişi 175 de porci domestici, precizează autoritatea.

În zona de S-E a României, evoluţia bolii este agresivă, arată instituţia. Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Galaţi. Au fost ucişi 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 2 august au fost ucişi 49.647 de porci. Acţiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor. Au fost afectaţi 20 de porci mistreţi.

În regiunea de N-V a României se află următoarele focare: judeţul Satu Mare – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 9 cazuri la porci mistreţi, judeţul Bihor – 21 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, judeţul Sălaj – 2 cazuri la mistreţi.

În S-E focarele se află în: judeţul Tulcea – 471 de focare, din care 467 focare în gospodăriile populaţiei, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploataţii comerciale industriale şi 17 cazuri la porci mistreţi, judeţul Brăila – 14 focare în gopodăriile populaţiei, judeţul Constanţa – 16 focare în gospodăriile populaţiei, judeţul Ialomiţa – 16 focare în gospodăriile populaţiei, judeţul Galaţi – un focar într-o gospodărie.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar că virusul are impact la nivel economic şi social.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO