Retail&Agrobusiness

Asociaţia de Plăţi Electronice atrage atenţia: Legea cashback, prin care deţinătorii de carduri pot solicita bani cash de la comercianţi, doarme liniştită la Camera Deputaţilor

Asociaţia de Plăţi Electronice atrage atenţia: Legea...

Autor: Bianca Ciocotisan

26.04.2018, 15:35 215

„Propunerea din Parlament a avut următorul traseu: legea a fost aprobată de Senat, au ieşit normele, fiind disponibile de la 1 ianuarie 2017, dar în martie a venit acest proiect de modificare a legii care spunea ca plafonul să crească iar de la 10.000 de euro la 50.000 de euro”, a precizat George Anghel.

Potrivit directorului executiv al Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO), „proiectul de lege a intrat în dezbatere publicã, a ajuns iarãşi la Senat, de unde a plecat chiar cu o formă mai bună decât cea iniţialã, în sensul în care păstra plafonul de 10.000 de euro cifrã de afaceri pe an, însã extindea aria de acoperire a legii şi la comercianţii cu amănuntul şi la prestatorii de servicii. A ajuns în Camera Deputaţilor care era camera decizională, unde dezbaterile au fost foarte acerbe până când s-au oprit de tot. Şi acum aceasta este faza în care suntem şi astăzi. Proiectul de lege doarme liniştit la Camera Deputaţilor până când subiectul va reintra pe ordinea de zi”.

În prezent, plafonul pentru comercianţii care pot să utilizeze acest sistem de plată este de 10.000 de euro, cifra de afaceri anuală, urmând să fie aplicabilă începând cu data de 1 iulie.

„În momentul acesta încă suntem la plafonul de 10.000 de euro cifra de afaceri la nivel anual şi ştiu, şi am mai auzit ipoteza aceasta că ea urmează să se aplice din iulie, ea este aplicabilă de la 1 ianuarie 2017, deci ea se tot aplică de atunci. Doar componenta de cashback se va aplica din iulie, pentru că am reuşit împreună cu autorităţile să luăm un termen de graţie în care toată industria să se pregatească pentru acest pas”, potrivit George Anghel.

Întrebat dacã de la 1 iulie populaţia care va apela la această metodă de a obţine bani cash, George Anghel a precizat că „în mãsura în care acel comerciant va avea afişat serviciul la intrare, ar trebui să satisfacă aceastã cerere”.

Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cunoscută drept „Legea cashback”, au fost publicate la începutul lunii ianuarie 2018, în Monitorul Oficial. Mastercard consideră că normativul vine „în sprijinul persoanelor din mediul rural”.

Legea cashback prevede că deţinătorii de carduri pot solicita bani cash de la comercianţi (debursare) în limita sumei de 200 de lei pe ziua de retragere, comercianţii vizaţi fiind cei care realizează cifre de afaceri de cel puţin 10.000 de euro pe an. Această sumă, în anul 2018, este echivalentă cu 46.597 de lei, adică 3.883 de lei pe lună sau 129,4 lei pe zi - cifra de afaceri a comercianţilor care pot debursa bani cash ceruţi, la tejghea, de deţinătorii de carduri.

Potrivit legii în vigoare, nu există niciun cost asociat comercianţilor pentru implementarea POS-urilor şi a serviciului de cash-back. Costurile pentru achiziţionarea POS-urilor sunt suportate de instituţiile de plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO