Retail&Agrobusiness

Australienii de la CHEP anticipează o dublare a comenzilor de paleţi în sectorul de băuturi

Australienii de la CHEP anticipează o dublare a...

Autor: Cristina Bellu

03.05.2018, 11:25 251

Furnizorul de servicii de închiriere a paleţilor CHEP din România, parte a grupului australian Brambles, anticipează anul acesta o dublare a comenzilor de paleţi în sectorul de băuturi, pe fondul volumelor contractate deja de cinci dintre principalii şapte producători de bere din România.

“Pentru 2018, anticipăm o dublare a comenzilor de paleţi în sectorul de băuturi, pe fondul volumelor contractate de cinci dintre principalii şapte producători de bere din România, pentru a-şi asigura disponibilitatea şi predictibilitatea livrărilor în vârf de sezon, marcat anul acesta şi de Campionatul Mondial de Fotbal. Ne aşteptăm să vedem şi în continuare modificări de strategie logistică pe segmentul de bere,” explică Gabriel Andronescu, directorul CHEP România.

Compania a emis spre închiriere 4 milioane de fluxuri de paleţi în perioada martie 2017-martie 2018, reprezentând peste 20% din volumele rulate în comerţul modern.

În sistemul de închiriere a paleţilor, companiile solicită paleţii de care au nevoie pentru a-şi expedia produsele către comercianţi, urmând ca CHEP să colecteze din piaţă după descărcarea mărfurilor, să inspecteze şi să recondiţioneze paleţii, înainte de a îi repune în circuit.

Pentru producătorii şi importatorii de bunuri de larg consum alimentare şi non-alimentare, conversia la sistemul de închiriere elimină investiţia în echipamente şi costurile de depozitare, transport, colectare, reparaţie şi administrative, iar calitatea paleţilor şi a serviciilor de management al echipamentelor creşte disponibilitatea la raft.

Sectorul de băuturi este cel mai activ în închirierea de paleţi reutilizabili pentru distribuţia internă şi export, cu 55% creştere în perioada 31 martie 2017 – 31 martie 2018, potrivit ultimei analize CHEP asupra industriei de supply chain, care subliniază tendinţele şi schimbările de strategie logistică în sectoarele producătoare de bunuri de larg consum (FMCG).

Companiile din industria de băuturi au accelerat trecerea la logistica circulară, bazată pe colaborare, înregistrând peste un milion de fluxuri de paleţi (circa un sfert din volumul anual de paleţi CHEP emişi pentru piaţa românească). La nivelul industriei de băuturi, cea mai mare cerere de echipamente de transport închiriate provine, în perioada analizată, din segmentul soft drinks (500.000 fluxuri anuale), apă îmbuteliată, bere, vin şi spirtoase. Segmentele de apă îmbuteliată şi bere manifestă o dinamică accentuată de creştere anul acesta.

Pe următoarele locuri în topul celor mai active sectoare româneşti care au adoptat modelul circular în distribuţia mărfurilor pentru piaţa internă şi de export se află sectoarele de ulei vegetal, produse de curăţenie şi igienă personală, morărit şi panificaţie.

“Ascensiunea rapidă a sectorului de băuturi în clasamentul celor mai dinamici clienţi CHEP arată clar şi fără echivoc că evoluţia pieţei de consum, nevoia de eficienţă şi presiunile pe bugetul logistic scot companiile din paradigma modelului tradiţional,” adaugă Gabriel Andronescu.  

CHEP România este subsidiara liderului mondial în servicii de reutilizare prin închiriere a paleţilor şi containerelor şi parte a grupului Brambles. Compania deserveşte atât clienţi internaţionali, cât şi producători locali, în principal în domeniul bunurilor de larg consum precum produse de curăţenie şi igienă personală, băuturi, produse alimentare proaspete şi uscate, ulei şi consumabile din hârtie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO