Retail&Agrobusiness

Bilanţul ministerului Agricuturii: România are anul acesta producţii record de grâu, secară, triticale, rapiţă, orz, orzoică şi mazăre

Bilanţul ministerului Agricuturii: România are anul...

Autor: Roana Rotaru

22.08.2017, 14:17 958
Ministerul Agricuturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat anul acesta producţii record de cereale păioase, respectiv de grâu, secară şi triticale, producţii care au ajuns la circa 10 mil. tone. Şi la rapiţă România a înregistrat un record istoric în ceea ce priveşte producţia, fermierii români recoltând în jur de 1,7 mil. tone de rapiţă. Bilanţul recoletelor a fost prezentat de  Liviu Dragnea, preşedintele PSD, care l-am însoţit pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, la o conferinţă de presă organizată în câmp, în judeţul Călăraşi.
 
 
 
„Ne-a ajutat şi Dumnezeu cu ploi anul acesta, dar s-a reuşit să se ajungă la producţii istorice în România în 2017. La grâu, secară şi triticale s-a depăşit o producţie de 10 mil. tone, ceea ce nu a mai  fost până acum în România. La rapiţă a fost o producţie  1,7mil. tone, cea mai mare producţie din istoria acestei ţări. De asemenea, la mazăre  a fost  o producţie de 300.000 tone, la orz şi orzoaică au fost cele mai mari producţii din ultimii 23 de ani. Sigur că a fost o vreme buna pentru agricultură,  dar a ajutat şi faptul că ministrul Agriculturii a alocat subvenţiile la timp. Până la finalulul lunii martie 2017 fermierii au putut beneficia 2,7 mld. euro, din care 2,2 mld. euro au fost de la UE, bani care au intrat în România ”, a spus Liviu Dragnea , preşedintele PSD.
 
 
Evenimentul de presă din judeţul Călăraşi a fost organizat odată cu începerea lucrărilor pentru amenajarea sistemului hidroameliorativ Gălăţui, care după moderinzare va deservi  cu apă pentru irigaţii circa 75.000 de hectare din judeţul Călăraşi. Investiţia se ridicăla 18 mil. lei, iar lucrările vor fi finalizate până în 2020 potrivit reprezentanţilor MADR.
 
 
În prezent România irigă peste 600.000 de hectare, potrivit reprezentanţilor MADR, şi are la dispoziţie un buget de peste un miliard de euro, până în 2020, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO