Cei mai mari cinci jucători din modă, în frunte cu Zara şi H & M, controlează un sfert din piaţa de îmbrăcăminte

29 mai 2017 Autor: Cristina Rosca

În a doua parte a clasamentului există câteva zeci, poate chiar peste 100 de branduri, în special străine, care însă au afaceri mai mici şi care se bat pentru cei 45 de lei pe care un român îi cheltuie lunar pentru haine.

Cei mai mari cinci jucători de pe piaţa de îmbră­că­min­te din România con­tro­lează mai bine de un sfert din totalul vânzărilor care se ridică anual la 10,8 mld. lei, arată calculele ZF pe baza datelor existente.

Calculele ZF iau în considerare doar sumele pe care românii le cheltuie pe hai­ne, fie ele pentru femei, bărbaţi şi co­pii. Piaţa locală de modă este una din­tre cele mai căutate de către retailerii stră­ini din toa­tă lumea. Analiştii şi exe­cutivii din do­meniu afirmă că în Româ­nia nu­mă­rul de re­taileri este comparabil cu cel de pe pie­ţele dezvoltate. Motivul? Ro­mâ­nii sunt pasionaţi de modă şi de tren­duri şi astfel sunt mai dispuşi să dea bani pe hai­ne şi încălţări prin com­pa­ra­ţie cu ve­cinii cehi şi polonezi, deşi salariile sunt la jumătate.

Potrivit calculelor ZF, încă de la înce­put România s-a numărat printre pie­ţele cu cele mai bune rezultate pen­tru H & M , în regiune fiind „cam­pioa­nă“, cu vânzări medii per magazin cu 50% mai mari decât în Cehia, spre exem­plu. Deşi salariul mediu în Româ­nia este de două ori mai mic decât în Polonia şi Cehia, vânzările magazinelor H&M sunt mai mari, susţinute de ape­ti­tul pentru modă al consumatorilor locali.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.05.2017

 
Cuvinte cheie:
crestere
, piata
, jucatori
, moda
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide