Cinci antreprenori au investit 5 mil. euro într-o cramă specializată în spumante. Circa o treime din bani au venit din fonduri europene

26 mai 2017 Autor: Cristina Rosca

Cinci antreprenori, trei originari din Transilvania şi alţi doi din Ungaria, au investit peste 5 mil. euro într-o cramă în localitatea Ca­ra­stelec, judeţul Sălaj, specializată în producţia de spumante. Din totalul sumei,  circa o treime au fost fonduri europene, o alta treime credite bancare, restul venind de la cei cinci oameni de afaceri.

„Povestea cramei începe în 2004, când un mare oenolog, ambasador al Pinot Noir-ului, a venit în zonă şi când a ajuns la Carastelec a spus că este potrivită pentru producţia de vin şi în special de spumante“, povesteşte Eniko Negele, responabilă de marketing şi PR în cadrul producătorului de vin Carastelec, nume dat de localitatea unde se află crama.

În 2005 acest oenolog şi-a pierdut viaţa într-un accident în Africa de Sud, iar proiectul cramei a fost pus pe hold până în 2011. Atunci cei cinci investitori, prieteni între ei, au reuşit să cumpere teren de la 70 de proprietari diferiţi şi să deţină o suprafaţă compactă de 22 de hectare cu viţă de vie. Terenul este plantat cu Pinot Noir (50%), Fetească Regală şi Riesling de Rin.

„Crama a fost construită şi echipată încă de la început în ideea că se vor produce aici spumante. În 2013 a avut loc prima recoltă.”

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.05.2017

 
Cuvinte cheie:
crama
, antreprenori
, fonduri europene
, venit
, bani
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide