Retail&Agrobusiness

Cinci antreprenori au investit 5 mil. euro într-o cramă specializată în spumante. Circa o treime din bani au venit din fonduri europene

Cele 22 de hectare de viţă de vie sunt plantate cu Pinot Noir (50%), Fetească Regală şi Riesling de Rin.

Cele 22 de hectare de viţă de vie sunt plantate cu Pinot Noir (50%), Fetească Regală şi Riesling de Rin.

Autor: Cristina Roşca

26.05.2017, 00:05 1058

Cinci antreprenori, trei originari din Transilvania şi alţi doi din Ungaria, au investit peste 5 mil. euro într-o cramă în localitatea Ca­ra­stelec, judeţul Sălaj, specializată în producţia de spumante. Din totalul sumei,  circa o treime au fost fonduri europene, o alta treime credite bancare, restul venind de la cei cinci oameni de afaceri.

„Povestea cramei începe în 2004, când un mare oenolog, ambasador al Pinot Noir-ului, a venit în zonă şi când a ajuns la Carastelec a spus că este potrivită pentru producţia de vin şi în special de spumante“, povesteşte Eniko Negele, responabilă de marketing şi PR în cadrul producătorului de vin Carastelec, nume dat de localitatea unde se află crama.

În 2005 acest oenolog şi-a pierdut viaţa într-un accident în Africa de Sud, iar proiectul cramei a fost pus pe hold până în 2011. Atunci cei cinci investitori, prieteni între ei, au reuşit să cumpere teren de la 70 de proprietari diferiţi şi să deţină o suprafaţă compactă de 22 de hectare cu viţă de vie. Terenul este plantat cu Pinot Noir (50%), Fetească Regală şi Riesling de Rin.

„Crama a fost construită şi echipată încă de la început în ideea că se vor produce aici spumante. În 2013 a avut loc prima recoltă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO