Retail&Agrobusiness

Concurenţa e bună? Prezenţa a două hipermarketuri unul lângă altul poate duce la creşterea numărului total de clienţi

Concurenţa e bună? Prezenţa a două hipermarketuri...

Autor: Cristina Roşca

23.10.2014, 20:17 389

Jucătorii din comerţul modern, o piaţă de peste 8 mld. euro, au deschis în România circa 1.400 de magazine ocupând deja cele mai bune poziţii din piaţă din punct de vedere al vadului sau al traficului. De multe ori însă, zonele cu vad au atras nu doar unul, ci mai mulţi competitori. O astfel se situaţie este şi cea din oraşul Urziceni, aflat la circa 60 de kilometri de Capitală, unde discounterul german Lidl a deschis magazin gard în gard cu Penny, competitorul său direct. Cei doi s-au poziţionat la ieşirea din oraş unde au găsit spaţii suficient de mari. În oraşul de nici 20.000 de locuitori mai este prezent şi lanţul de supermarketuri Profi, singurul care este poziţionat în centrul localităţii.

Deşi există cazuri în care o astfel de situaţie duce la o împărţire a clienţilor între cei doi competitori, mai ales dacă cei doi se bat pe acelaşi segment de piaţă, există şi situaţii când un pol de comerţ atrage clienţi şi din alte zone.

“În Sibiu Shopping City spre exemplu Carrefour a deschis un hipermarket lângă cel al Real. Este unul dintre puţinele centre comerciale unde au mers două magazine pe acelaşi format pe suprafaţă mare. Cu toate acestea, studiile indică faptul că numărul total de clienţi atras de cele două a crescut”, spune Răzvan Sin, directorul departamentului de retail al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

El adaugă faptul că înainte de a deschide un magazin retailerii fac studii aprofundate pentru a vedea ce trafic este în zonă, ce potenţial de business există şi cine este concurenţa. “Dacă impactul concurenţei este prea mare, atunci nu se bagă. Dacă găsesc o nişă neacoperită, atunci deschid. Sunt decizii atent calculate pentru că toate companiile merg să facă business”, adaugă Sin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO