Retail&Agrobusiness

Consiliul Fiscal: Evaziunea fiscală a depăşit 20 mld. euro în 2013. Pe sectoare, industria, comerţul şi construcţiile au cea mai mare contribuţie la “munca la negru”

Consiliul Fiscal: Evaziunea fiscală a depăşit 20 mld....

Autor: Claudia Medrega

12.09.2014, 15:42 541

Evaziunea fiscală a ajuns anul trecut la 16% din PIB (aproximativ 23 mld. euro), în pofida intenţiei şi măsurilor de reducere a acesteia cuprinse în strategia fiscal-bugetară, cea mai mare parte fiind generată ca şi în alţi ani la TVA, conform Raportului anual al Consiliului Fiscal.

Aproximativ 75% din evaziunea fiscală este generată la TVA (12,21% din PIB), în timp ce contribuţiile sociale contribuie cu circa 15% la evaziunea fiscală totală, în principal prin intermediul fenomenului de „muncă la negru” - salariaţi în economia subterană. La nivelul anului 2012, în România erau circa 1,57 milioane salariaţi, patroni şi întreprinzători individuali neînregistraţi „la negru", reprezentând aproximativ 27,7% din totalul salariaţilor, patronilor şi întreprinzătorilor individuali din economie.

Pe sectoare economice, contribuţia cea mai importantă la „munca la negru" o are industria (548,4 mii persoane), urmată de comerţ (358,9 mii persoane), construcţii (335,6 mii persoane) şi transport şi comunicaţii (163,3 mii persoane).

Printre sectoarele cu ponderea cea mai mare a „muncii la negru" în total forţă de muncă se numară: construcţii de clădiri (66,2% din forţa de muncă este la negru), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor 63,6% munca la negru), activităţi de servicii informatice (60,3%), fabricarea produselor textile (48,1%), transporturi terestre şi prin conducte (40,6%), potrivit Consiliului Fiscal.

Dacă România ar colecta impozitele şi taxele pe care le are la maxim, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB peste media europeană, în condiţiile în care nivelul legal al principalelor taxe şi impozite în România este mai mare decât media Europeană (la nivel european, România are a 3-a cea mai mare cotă standard de TVA şi a 7-a cea mai mare povară fiscală pe muncă - generată în special de CAS. În acelaşi timp România are una dintre cele mai mici cote legale de impozitare a profitului şi venitului personal din Uniunea Europeană, însă acestea au o pondere scăzută în cadrul veniturilor bugetare).

Citiţi raportul anual al Consiliului Fiscal pe 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO