Retail&Agrobusiness

Cosmetic Plant din Cluj a pornit cu un malaxor făcut dintr-o oală de fiert rufe şi a ajuns după 23 de ani să aibă cosmetice pe rafturile hipermarketurilor şi farmaciilor


Susana Laszlo, director general şi acţionar al Cosmetic Plant: „Cu siguranţă, începutul nu a fost unul uşor. În prima perioadă, mama lucra singură, într-o clădire de 35 – 40 mp, iar primul malaxor pentru fabricarea cremelor a fost confecţionat dintr-o oală de fiert rufe de un inginer clujean. Primele creme Cosmetic Plant au fost fabricate în serie mică, iar etichetele erau scrise de mână.“

Susana Laszlo, director general şi acţionar al Cosmetic Plant: „Cu siguranţă, începutul nu a fost unul uşor. În prima perioadă, mama lucra singură, într-o clădire de 35 – 40 mp, iar primul malaxor pentru fabricarea cremelor a fost confecţionat dintr-o oală de fiert rufe de un inginer clujean. Primele creme Cosmetic Plant au fost fabricate în serie mică, iar etichetele erau scrise de mână.“

Autor: Cristina Roşca

16.04.2015, 00:08 1902

Produsele companiei au ajuns astăzi în Cora, Auchan, XXL Mega Discount şi Profi, lanţuri din comerţul modern care au în total aproape 350 de magazine. Sunt de asemenea prezente în lan­ţul de farmacii Catena, care are potrivit ultimelor date ale ZF peste 500 de unităţi, fiind cel mai extins lanţ din România.

„Produsele Cosmetic Plant se vând în primul rând prin magazine naturiste gen Plafar şi prin farmacii şi reţele de farmacii precum Catena şi Remedium, însă suntem prezenţi şi în lanţul de drogherii dm DrogerieMarkt, respectiv în lanţurile de super şi hipermarketuri precum Cora – România Hypermarche, Auchan, XXL Mega Discount şi Profi“, spune Susana Laszlo, director general al Cosmetic Plant şi unul dintre acţionari.

Businessul Cosmetic Plant a fost fondat de mama sa, Ileana Mester, de profesie farmacist, cu o experienţă de peste 20 de ani în cosmetologie.

„Cu siguranţă, începutul nu a fost unul uşor. În prima perioadă, mama lucra singură, într-o clădire de 35 – 40 de metri pătraţi, iar primul malaxor pentru fabricarea cremelor a fost confecţionat dintr-o oală de fiert rufe de un inginer clujean. Primele creme Cosmetic Plant au fost fabricate în serie mică, iar etichetele erau scrise de mână“, îşi aminteşte Susana Laszlo. Prima investiţie majoră a fost realizată abia şase ani mai târziu, în 1997, când producţia s-a mutat într-o clădire adecvată şi au fost cumpărate primele utilaje profesionale. Apoi, an de an, echipamentele din fabrică au fost îmbunătăţite şi s-a investit într-un malaxor şi într-un utilaj de umplut tuburi. Astfel, încet-încet, afacerea a început să crească. „În anul 2007 am finalizat construirea unei clădiri noi, însă cum la momentul respectiv aceasta era prea mare pentru nevoile noastre a fost închiriată şi abia în primăvara anului 2013 am mutat aici fabrica, depozitul şi birourile administrative.“ Acest proiect a necesitat o investiţie de circa 3,5 mil. lei, clădirea având o suprafaţă utilă de 1.700 de metri pătraţi. Mai mult, com­pania a investit anul trecut şi într-un proces de retehnologizare, fiind achizi­ţionate două utilaje noi. Astfel, capacitatea de producţie a crescut cu 70%, până la 2,5 milioane de produse anual.

 

Continuă investiţiile şi cu bani europeni

„Industria cosmetică este o ramură foarte dinamică şi în plină dezvoltare, de aceea este imperios necesar, dacă vrei să fii în top, să ţii pasul cu progresul tehnic. Având în vedere acest lucru, în momentul de faţă pregătim o nouă retehnologizare, printr-un proiect cofinanţat de UE, care tocmai a primit aprobările necesare. Acest proiect prevede achiziţionarea a încă două utilaje moderne pentru unitatea noastră de producţie“, spune Susana Laszlo, fără a înainta însă cifre.

Ea a intrat în businessul familiei în 1995, când s-a întors din Ungaria, unde a efectuat rezidenţiatul în pediatrie. Businessul era într-o fază de dezvoltare în care mama sa nu mai făcea faţă singură, de aceea Susana Laszlo a decis să nu îşi mai practice meseria de medic şi să se implice în businessul familiei. La finalul lui 2013 compania avea 29 de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO