Retail&Agrobusiness

Cristian Popescu Avocat Asociat, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii: Avem 5 comune din 3000 unde s-a finalizat cadastrul

Cristian Popescu Avocat Asociat, Popovici Niţu Stoica &...

Autor: Roxana Rosu

17.10.2016, 13:44 666

Procesul de cadastrare totală a terenurilor nu va fi finalizat nici în 10 de ani în condiţiile în care acum avem cinci  comune din 3000 unde s-a finalizat cadastrul, a declarat Cristian Popescu Avocat Asociat, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, în cadrul conferinţei ZF Agrobusiness.

"În România se legiferează tot mai prost. Iar agricultura pare un pic dereglementată sau reglementat birocratic, invechit, focusat mai mult pe o perspectivp de protecţie socială decât de claritate şi a sprijini pe cei care lucrează în domeniu."

Legea 321 nu va incuraja producătorii români. Este o formă fără fond.

Legea cadastrului, sunt pesimist şi despre ea şi nu văd finalizată nici în 10 de ani cadastrarea totală a terenurilor. Avem 5 comune din 3000 unde s-a finalizat cadastrul. Plus că ar trebui să discutăm şi de comasare în agricultură. Prin lege, 8 mil de hectare s-au dus la 3 mil de proprietari, iar România e singura ţară din Europa cu potenţial agricol care nu are o lege a comasării.

Nimeni nu are interesul dea avea o situaţie clară a suprafeţelor agricole. Un motiv este  delăsarea, incompetenţa, mare parte din fondurile UE, din subvenţii, pe suprafeţe au fost eludate. Există terenuri cu dublă evidenţă. Apoi este gradul mare de fragmentare, sunt milioane de loturi cadastrale, proprietarii iniţiali nu mai sunt în viaţă, alţii au emigrat, şi e greu să aducă acte.

Dacă tot se discută de legea cadastrului ar trebui să se discute şi de comasare. Ce costuri presupune să te duci cu tractorul la 5 loturi de teren divizate prin diferite sate? E nevoie şi de comasare administrativă, astfel încât o parte din cetăţenii dintr-o comună să poate ceară comasarea terenurilor lor ca să fie mai uşor de exploatat. Un producător are nevoie de o situaţie clară a terenurilor şi de finanţare.

Am un client care vrea să acceseze nişte fonduri pentru o fermă şi ne lovim de o birocraţie şi o lipsă de înţelegere a businessului incredibilă. Nu ai cu cine discuta. Singurele întrebări pe care le primim sunt de ce a vândut în ţara lui, de ce nu îl ajută banca din ţara lui, când se coc fructele lui, dacă e un escroc

Contractele forward, le recomand fermierilor să le folosească. Majoritatea decid să vândă doar la momentul culesului. În SUA s-a făcut prin anii 70 training masiv pentru ca fermierii să înţeleagă ce e un contract forward. Să contractezi recolta din decembrie, să vezi preţurile şi să prinzi un preţ bun, chiar dacă recoltezi în iulie. Este un mod de a reduce riscul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO