Retail&Agrobusiness

Cum a evoluat cosumul de la lună la lună în ultimii trei ani. Românii mănâncă mai bun şi mai scump

Cum a evoluat cosumul de la lună la lună în ultimii...
10.09.2016, 14:37 1106

Consumul a crescut în luna iulie a acestui an cu 11,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai mic avans din ultimele 11 luni. Încetinirea ritmului de creştere vine în contextul în care vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut în iulie „doar“ cu 9,9% după ce efectul de bază al reducerii TVA în iunie 2015 s-a dus.

Totuşi, consumul de alimente îşi continuă avansul, semn că măsurile de relaxare fiscală care au urmat şi majorările salariale din ultimul an menţin apetitul de consum. Jucătorii din piaţă spun însă că avansul consumului poate fi explicat prin up­trading mai degrabă decât prin creşteri în vo­­lum. Astfel, deşi un român mănâncă la fel de mult, el optează pentru produse mai scum­pe, poziţionate pe un segment superior de preţ.

TVA la alimente a scăzut la 1 iunie 2015 de la 24% la 9%, iar ca urmare a acestei măsuri consumul a crescut cu două cifre, chiar cu peste 20%, ritm ce amintea de anii de boom. De altfel, vânzările de alimente au fost cele care au dus în spate întregul consum anul trecut, astfel că la finalul lui 2015 acesta a avansat cu aproape 9%, devenind vioara întâi a economiei.

În iulie consumul a crescut per ansamblu în serie brută cu 11,7%, vânzările de alimente avansând cu 9,9%, cele de nealimentare cu 13,4%, iar vânzările de carburanţi au postat un plus de 11,5%. La nivel european România se află pe primul loc la creşterea consumului în iulie, alături de Luxemburg şi Lituania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO